Sutra nastavak ekološke akcije čišćenja rijeke Vrbas uoči eko regate

Podijeli članak:

Općina Jajce, u saradnji s Misijom OSCE-a u Bosni i Hercegovini i Planinarskim društvom “Ćusine” Jajce, organizovala je ekološku akciju čišćenja i uređenja obala rijeke Vrbas povodom Svjetskog dana zaštite životne sredine. Akcija je obuhvatila područje rijeke Vrbas, od Vinca prema Bravnicama, piše Jajce Online.

Današnja akcija uspješno je okončana, uz druženje i ručak, a dogovoreno je da se rad nastavi i sutra. Ova aktivnost je dio priprema rafting kluba Jajce za tradicionalnu eko regatu koja će se održati narednog vikenda. Tokom događaja, inicijativa je predstavljena upravnom odboru rafting kluba da regata Vrbas 2023. opravda prefiks EKO. Ideja je da učesnici regate, osim uživanja na Vrbasu, preuzmu obavezu prikupljanja PVC otpada.

-Odlučili smo nastaviti s ekološkim aktivnostima i u budućnosti, a sljedeća aktivnost je planirana na rijeci Plivi sredinom 7. mjeseca. Radi se o eko regati u suradnji tri općine, pod nazivom ‘Zajedno do čiste Plive, izjavio je Velid Hrnjić, predsjednik Planinarskog društva “Ćusine”.

Ova ekološka akcija ima za cilj podizanje svijesti o važnosti zaštite životne sredine i očuvanja rijeka. Rijeka Vrbas i rijeka Pliva su izuzetno važni ekosustavi koji pružaju domaćinstvo mnogim biljnim i životinjskim vrstama. Međutim, problemi kao što su otpad i onečišćenje ozbiljno ugrožavaju ove ekosustave.

Uključivanje lokalne zajednice, organizacija poput Planinarskog društva “Ćusine” i podrška Misije OSCE-a u BiH ključni su faktori u uspješnoj provedbi ovakvih akcija. Građani Jajca pokazali su svoju posvećenost očuvanju prirode i spremnost da aktivno sudjeluju u očuvanju okoliša.

Pored čišćenja obala rijeka, važno je i promoviranje odgovornog ponašanja prema okolišu. Ova akcija ima za cilj potaknuti sve sudionike regate da budu ekološki osviješteni i da svojim primjerom promoviraju očuvanje okoliša. Samo zajedničkim naporima možemo osigurati da naše rijeke ostanu čiste i zdrave za buduće generacije.

Ova ekološka akcija također ima i dugoročni cilj osvješćivanja javnosti o problemima otpada i onečišćenja rijeka te poticanja na održivo upravljanje resursima. Kroz sudjelovanje u akcijama čišćenja i uređenja obala rijeka, građani Jajca imaju priliku shvatiti koliko je važno očuvanje prirode i na koji način mogu doprinijeti tom cilju.

Općina Jajce, zajedno s partnerima kao što je Misija OSCE-a u BiH i Planinarsko društvo “Ćusine”, želi stvoriti ekološku svijest među lokalnim stanovništvom i promovirati ekološki osviješten način života. Kroz organizaciju eko regate Vrbas 2023. s prefiksom EKO, nastoji se naglasiti da ljepota i uživanje u prirodi idu ruku pod ruku s odgovornim ponašanjem prema okolišu.

Slijedeća aktivnost na rijeci Plivi, pod nazivom “Zajedno do čiste Plive”, pokazuje da je suradnja između općina ključna za uspješno očuvanje prirodnih resursa. Kroz ovu regatu, tri općine će udružiti snage u čišćenju i uređenju rijeke Plive, s ciljem stvaranja svjesnosti o važnosti očuvanja ovog predivnog vodnog ekosustava.

Važno je istaknuti da ekološke akcije ne bi bile moguće bez volonterskog angažmana građana i podrške lokalnih organizacija. Aktivno sudjelovanje i angažiranje građana u ovakvim inicijativama ključno je za očuvanje prirode i stvaranje održivog okruženja za sve nas.

Svjetski dan zaštite životne sredine je podsjetnik da svatko od nas može pridonijeti zaštiti okoliša i da je svaka akcija važna. Općina Jajce, Misija OSCE-a u BiH i Planinarsko društvo “Ćusine” pokazali su primjer kako lokalna zajednica može zajedničkim snagama djelovati u korist očuvanja prirode.

Nadamo se da će ekološke akcije poput ove inspirirati i druge zajednice da poduzmu slične korake u zaštiti životne sredine. Samo zajedno možemo stvoriti bolju budućnost za našu planetu i generacije koje dolaze.

 

(Jajce Online)

 

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Uskoro ćemo obilježiti 10 godina od smrti Jovanke Broz, koja je preminula 20. oktobra...

Appleova linija iPhone 15 stigla je u prodavnice u petak dok su ljudi čekali...

Sindikalna potrošačka korpa u mjesecu augustu u Federaciji BiH iznosila 3.322 KM, dok je...

U 19.01 sati Bosnu i Hercegovinu pogodio je jak zemljotres. Prema podacima Euro-mediteranskog seizmološkog...

U BiH sutra će biti oblačno i osjetno hladnije vrijeme sa kišom i temperaturom...

U sklopu priprema za sezonu koja nam predstoji, pioniri i kadeti oodigrali su danas...