Sutra centralni dio manifestacije ‘Dani oslobođenja općine Jajce’

Podijeli članak:

Kao i prethodnih, i ove godine mjesec septembar je posvećen obilježavanju manifestacije “Dani oslobođenja općine Jajce, koju organizuje Koordinacija boračkih udruženja proisteklih iz Armije BiH 1992.-1995., Saveza RVI i JOB-UV općine Jajce.

Prema programu obilježavanja u subotu je održan šehidski mevlud u Vincu, dok je dan kasnije upriličen okrugli stol, podizanje zastava BiH i Armije BiH na jajačkoj tvrđavi te turnir u streljaštvu.

Danas su predstavnici udruženja i političkog života grada obišli porodice šehida i poginulih boraca kao i ratne vojne invalide i demobilisaane borce.

Za srijedu, 14. septembra planiran je centralni dio manifestacije kada će se položiti cvijeće na Centralno spomen-obilježja šehidima i poginulim borcima s područja općine Jajce, s početkom od 16.45 sati, dok je poslije toga planirana i svečana akademija u dvorani Doma kulture Jajce s početkom od 17.30 sati.

Oslobođeni rubni dijelovi općine

Podsjećamo, operacija “Maestral” bila je prva značajnija operacija združenih snaga HV-a, HVO-a i Armije BiH. Jajce je oslobođeno 13. rujna/septembra 1995. godine u vojno-redarstvenoj operaciji hrvatskih snaga, dok je sutradan Armija BiH zauzela neke teritorije naše općine kao što su: Vinac, Šerići, Kokići, Dogani pa sve do Kruščice.

 

(Jajce Online)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

U saobraćajnoj nesreći koja se sinoć desila na magistralnom putu Tuzla – Sarajevo, u...

Bosna i Hercegovina je na današnji dan prije 30 godina, 2. juna 1993. godine,...

Prihodi od indirektnih poreza u prvih pet mjeseci 2023. godine iznosili su 4 milijarde...

Komandant 30. partizanske divizije Stanislav Galić naredio je 23. aprila 1992. formiranje 1. partizanske brigade. Za...

U subotu, 3. juna, održat će se centralni dio manifestacije obilježavanja zločina na području...

U sklopu Škole glume i govora Studio “Jazavac” i ove godine, kao završni rad,...