Susret predstavnika kraljevskih gradova – Vareša i Jajca

Podijeli članak:

Povodom obilježavanja međunarodnog dana kulturne raznolikosti za dijalog i razvoj u Jajcu je, uz podršku Misije OSCE-a, upriličen susret predstavnika kraljevskih gradova – Vareša i Jajca. Cilj je promovirati bogato kulturno-historijsko naslijeđe, poručeno je iz Jajca, posljednje bosanske kraljevske prijestonice.

Za razliku od svakodnevne sumorne političke priče, koja stalno ističe nemogućnost zajedničkog življenja u ovoj zemlji, tokom susreta čelnih ljudi i stanovnika iz dva srednjovjekovna kraljevska grada, u Jajcu se govorilo se o prošlosti. Kultura sjećanja ne seže samo u posljednjih tridesetak godina, rudarilo se ovdje u vrijeme Rimljana, učilo od osvajača, bili kraljevske prijestonice i živjelo ne jedni pored drugih – nego zajedno. Recept koji se ne uči u školama i na fakultetima – nego u kućama, kaže Zdravko Marošević, prvi čovjek Vareša: „Tražimo zajedničke interese, a opet – sve u cilju ljepše budućnosti. To je vrlo jednostavno raditi, tu ne treba puno, to je svaki dan od ustajanja do liijeganja, znači samo raditi ono što pripada osobinama čovjeka“

A to kraljevsko iz prošlosti otvara mogućnost da se sadašnjost učini boljom, jer kulturna raznolikost pospješuje i ekonomski razvoj, što je zajednički interes.

„I jedan i drugi grad su pomalo industrijski, rudarski naravno Vareš malo više od Jajca, ali i Jajce ima industriju, ima i rudare – tako i na taj način možemo razmjenjivati određena iskustva“, ističe načelnik Jajca Edin Hozan.

I ne samo to. Ono što je Jajce kao posljednja kraljevska prijestolnica, te prostor sa trideset nacionalnih spomenika učinilo u turističkom smislu – prilika je da se pomogne Varešu.

„Mi smo puno napravili u zadnjih 15-ak godina na promociji naše kulturno –historijske baštine, to tek predstoji Varešu, premda su i oni krenuli sličnim putem, a mi smo tu da podijelimo s njima svoja iskustva, da im pomognemo“, poručuje Anto Brtan, direktor JU Agencija za zaštitu kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu Jajce.

Za saradnju u kojoj jedni od drugih mogu i imaju šta naučiti očigledno je da je trebalo tako malo – samo se zaputiti iz jednog u drugi grad i u njemu pronaći otvorena srca za stvaranje zajedničkog dobra, zarad svih u ovoj zemlji.

 

(federalna.ba/Foto: Jajce Online)

 

 

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Hasan Salihamidžić je nakon šest godina dobio otkaz na poziciji sportskog direktora minhenskog Bayerna,...

Nakon uspješno završene ekspedicije na „krov svijeta“ – Mount Everest, Tomislav Cvitanušić, bh. alpinista,...

Sinoć, 30. svibnja 2023. godine, u okviru manifestacije Hrvatsko proljeće Središnje Bosne, u kazališnoj...

Ošljak je najmanji nastanjeni otok u Hrvatskoj za koji se vjeruje da je bio naseljen...

Nogometaši Seville nakon trosatne drame i penala savladali su Romu u finalu Evropske lige...