Sukobi s policijom na sjeveru Kosova, ranjen mladić

Akcija kosovske policije na suzbijanju krijumčarenja podstakla je u srijedu reakcije stanovništva i incidente u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice, većinski naseljenom Srbima, a pri tom je jedna osoba ranjena.

Službeni Beograd zatražio je reakciju KFOR-a i Bruxellesa, a srbijanski predsjednik najavio je hitan sastanak s kosovskim Srbima.

Na širem području Kosova i u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice tokom prijepodneva kosovska policija organizovala je akciju u vezi s krijumčarenjem, praćenu hapšenjima, objavili su danas kosovski portali, pozivajući se na izvore u Kosovskoj policiji.

Akcija je u sjevernom dijelu Mitrovice izazvala reakcije građana, koji su se sukobili s policijom, a uzvraćeno je šok bombama i suzavcem, javili su kosovski mediji.

Srbijanska premijerka Ana Brnabić pozvala je danas međunarodnu zajednicu, NATO i Kfor da hitno reaguju i, kako je rekla, “zauzdaju kosovskog premijera Albina Kurtija”, a situaciju na sjeveru ocijenila je “više nego dramatičnom”.

“Situacija je više nego dramatična i ovo je posljednji trenutak u kome je neophodna jasna reakcija kako bi se zaustavila luđačka politika koju provodi Priština”, istakla je Brnabić u pisanoj izjavi proslijeđenoj iz vlade.

Ona je u povodu ulaska jedinica ROSU na sjever Kosova i upotrebu šok-bombi i suzavca rekla da je takvo ponašanje prevršilo svaku mjeru, ocjenjujući da to “dovodi na ivicu kaosa”.

Direktor Kancelarije za Kosovo srbijanske vlade Petar Petković ocijenio to kao još jednu provokaciju Prištine i saopštio da je jedan mladić ranjen. On je na vanrednoj konferenciji za novinare zapitao “što će preduzeti NATO, KFOR i međunarodna zajednica” i podsjetio na nedavnu krizu kada je ROSU rasporedila jedinice na graničnim prelazima na sjeveru zbog primjene uredbe o registarskim tablicama.

Ranjeni Srećko Sofronijević pogođen je u grudi i ljekari u zdravstvenom centru bore se za njegov život, rekao je Petković novinarima, pokazujući fotografije čahura s mitrovačkih ulica.

Petković je o incidentima izvijestio specijalnog posrednika EU za dijalog Miroslava Lajčaka, javila je ranije RTS.

Portal Kossev objavio je da se zbog akcije policije okupila i veća grupa građana, koji su protestovovali, a potom je i uslijedio sukob nakon dolaska specijalnih jedinica Kosovske policije.

Sve je počelo nakon što su pripadnici policije ušli u jednu od apotekai u sjevernom dijelu Mitrovice, te je potom promet blokiran kamionima. Situacija je ubrzo eskalirala, kada su se ka toj lokaciji krenule Specijalne jedinice ROSU iz južnog dijela grada s četiri oklopna vozila. Građani su bacali kamenje, a policajci iz oklopnih vozila uzvraćali su šok bombama i suzavcem. Po lokalnim medijima okupilo se više stotina građana.

I nakon povlačenja specijalaca, građani su i dalje ostali na ulicama, a situacija je sada mirna, javio je portal Kossev.

Kosovska policija potvrdila je u međuvremenu da je ovog jutra provodila akciju protiv krijumčarenja širom Kosova. Akcija je započela u ranim jutarnjim satima u više područja na Kosovu – Prištini, Peći, južnom i sjevernom dijelu Mitrovici, potvrdila je Kosovska policija. Pretresi su provedeni na različitim lokacijama – stanovima, poslovnim prostorijama, skladištima. U akciji su, pored više jeidnica kosovske policije, učestvovale i jedinice kosovske carine, a zaplijenjena je roba koja će se koristiti kao dokaz u daljem postupku, prenosi Hina.

(Fena)