Sukobi i prekid sjednice Skupštine opštine Jezero zbog geoloških istraživanja

Podijeli članak:

U posljednjim vijestima iz opštine Jezero, sjednica Skupštine je prekinuta zbog lošeg zdravstvenog stanja jedne od odbornica. Iako su opozicioni političari tražili da se sjednica nastavi jer je bilo dovoljno kvoruma, ipak se nije nastavila, piše Jajce Online.

Na današnjoj sjednici je trebalo razmotriti zahtjev kompanije “SNK Metali” d.o.o. iz Bijeljine, koji se odnosi na molbu za davanje saglasnosti za izvođenje detaljnih geoloških radova na projektu “Sinjakovo” i produženje istražnog roka, u skladu s rješenjem Ministarstva energetike i rudarstva iz 2021. godine.

Brojni aktivisti su se okupili ispred zgrade Opštine Jezero, a u jednom trenutku došlo je i do pokušaja fizičkog napada na jednu od aktivistica iz Jezera koja se bore protiv geoloških istraživanja i otvaranja budućih rudnika teških metala koji bi ugrozili cijeli eko sistem u dolini Plive. Zahvaljujući hitnoj intervenciji Policijske stanice Jezero, veći sukobi su spriječeni, a video pogledajte na ovom linku.

– Sjednica Skupštine opštine Jezero je prekinuta zbog lošeg zdravstvenog stanja jedne od odbornica! Iako je opozicija tražila da se sjednica nastavi jer je bilo dovoljno odbornika, ali do toga nije došlo! Osim toga došlo je do fizičkog sukoba ispred zgrade Opštine Jezero! Policija je intervenisala, da ne bude većih sukoba! Oni su sugeirisali što nisu najavili spontani skup aktivisti i htjeli su rastjerati naše mještane. Sada otvoreno pitamo policijske snage: Zašto nisu intervenisali na pozive građana kad su prijavljivali kamione od Lykosa što prevozili teret preko mostova, a teret im je bio veći od dozvoljenog! Da li imamo ista prava u RS? Da li je Zakon za sviju isti?
Sve u svemu mi nastavljamo s našom borbom, napisali su aktivisti na FB stranici Stop rudnicima u dolini Plive.

Podsjećamo da se već drugu godinu zaredom provode geološka istraživanja minerala i metala na obroncima brda Hotomalj i Sinjakova iznad korita rijeke Plive. Istraživanja su povjerena firmi “SNK Metali” sa sjedištem u Bijeljini, koja je u vlasništvu “Lykos Balkan Metals”. Ova kompanija, specijalizirana za istraživanje i eksploataciju mineralnih resursa, dobila je odobrenje Ministarstva rudarstva i energetike Republike Srpske za provođenje ovih istraživanja, prenosi Jajce Online.

Važno je napomenuti da je u oktobru prošle godine 13 odbornika Skupštine opštine Jezero jednoglasno donijelo odluku kojom su zabranili geološka istraživanja u tom području. Međutim, investitori koji su vodili ove aktivnosti nisu odustali od svojih planova.

 

 

(Jajce Online)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Netfliks je objavio trejler za drugi dio šeste, ujedno i posljednje sezone hit serije...

Reporteri skopske Televizije Telma otkrili su i mjesto gdje je zakopan Panče Žežovski, ubijeni...

Ljekar trebinjskog Doma zdravlja Aleksandar Babić izgubio je bitku za život. Priča o doktoru...

Memorandum o razumijevanju u cilju očuvanja, razvoja i promocije na domaćem i međunarodnom tržištu...

Policijski službenici Federalne uprave policije u saradnji s Ministarstvom unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona, a...

Red Sea Film Festival u Saudijskoj Arabiji  započeo je svoje treće izdanje, a na...