Sudbina rijeke Plive u rukama OV Jajce i SO Šipovo

Podijeli članak:

Kompanija “Lykos Balkans Metals”, podružnica australijske kompanije “Lykos Metals Limited”, koja se bavi geološkim istraživanjima na području Republike Srpske, suočava se s otporom lokalne zajednice u nekoliko opština.

Inicijativa “Stop rudnicima u dolini Plive” pozvala je odbornike Skupštine opštine Šipovo da uskrate saglasnost za detaljna geološka istraživanja koja traži kompanija “SNK Metali”, podružnica “Lykos Balkans Metals”. Slične pozive uputili su i odbornici drugih opština, poput Jezera i Petrova, usvojivši zaključke koji traže obustavu ili zabranu izvođenja geoloških istraživanja na njihovoj teritoriji.

Kompaniji “Lykos Balkans Metals” prošle godine je Ministarstvo energetike i rudarstva RS oduzelo licencu za nastavak geoloških istraživanja na području opštine Petrovo, nakon što su mještani i ekološki aktivisti protestovali zbog mogućeg negativnog uticaja na životnu sredinu.

Nastavak istraživanja drugoj njihovoj firmi, “SNK Metali”, upitan je zbog protivljenja lokalne zajednice u opštini Jezero, koja je usvojila zaključak da se traži obustava ili zabrana izvođenja geoloških istraživanja na njihovoj teritoriji.

Ipak, kompanija “Lykos Balkans Metals” se ne predaje i planira nastaviti geološka istraživanja na području opština Šipovo i Mrkonjić Grad, uprkos protivljenju lokalne zajednice i padu vrijednosti dionica na australijskoj berzi.

Uvrštena je tačka dnevnog reda za 20. sjednicu Skupštine opštine Šipovo koja se tiče zahtjeva kompanije “SNK Metali” za davanje saglasnosti za detaljna geološka istraživanja na području “Sinjakova”. Pretpostavlja se da investitor traži proširenje istražnog polja na teritoriji ove opštine, jer im postojeća dozvola vrijedi do 30.6.2023. godine, a po novom Zakonu o geološkim istraživanjima RS im je potrebna saglasnost lokalne zajednice kako bi dobili licencu za istraživanja od resornog ministarstva.

Nasuprot planovima “Lykosa” o istraživanju rudnika na području opštine Mrkonjić Grad, nedavna dešavanja pokazuju da se susjedne opštine bore protiv geoloških istraživanja i eksploatacije metala.

Vjećnici Općinskog vijeća Jajce će na sutrašnjoj 15. redovnoj sjednici razmatrati uvrštenu tačku dnevnog reda “Prijedlog Zaključka kojim se zauzima stav po pitanju negativnog djelovanja geološkog istraživanja i eksploatacije metala na području opštine Jezero na vodu i vodotok rijeke Plive”.

Iako SO Šipova nije uvrstila ovu temu u Plan rada za tekuću godinu, načelnik Milan Kovač je predložio uvrštenje tačke Dnevnog reda o negativnom djelovanju geološkog istraživanja i eksploatacije metala na području općine Jezero na vodu i vodotok rijeke Plive.

Ekološki aktivisti su upozorili Šipovljane na mogućnost uništenja turizma i poljoprivrede ukoliko se dopusti eksploatacija rude. Također, podsjetili su komšije da se UNESCO-ova titula prirodnog spomenika prašume Janj može izgubiti ako se dopusti eksploatacija.

Odbornici SO Jezero su se već suprotstavili ovom projektu, a ekološki aktivisti pozivaju vijećnike iz Jajca i odbornike iz Šipova da učine isto kako bi se sačuvale prirodne ljepote i ekonomski potencijali ovog područja.

Konačnu riječ će, ipak, dati odbornici SO Šipova na sjednici koja će se održati u petak 28. aprila.

(Jajce Online)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

U saobraćajnoj nesreći koja se sinoć desila na magistralnom putu Tuzla – Sarajevo, u...

Bosna i Hercegovina je na današnji dan prije 30 godina, 2. juna 1993. godine,...

Prihodi od indirektnih poreza u prvih pet mjeseci 2023. godine iznosili su 4 milijarde...

Komandant 30. partizanske divizije Stanislav Galić naredio je 23. aprila 1992. formiranje 1. partizanske brigade. Za...

U subotu, 3. juna, održat će se centralni dio manifestacije obilježavanja zločina na području...

U sklopu Škole glume i govora Studio “Jazavac” i ove godine, kao završni rad,...