Sud u Moskvi odbacio žalbu Navalnog i produžio mu pritvor

Moskovski oblasni sud presudio je danas da je produženje pritvora ruskom opozicionom političaru Alekseju Navalnom do 15. februara zakonito, javio je novinar ruske novinske agencije TASS iz sudnice.

“Nakon što je saslušao stavove obje strane, sud je odlučio da odbaci žalbu Alekseja Navalnog, čiji je pritvor produžen za 30 dana do 15. februara, u skladu s odlukom oblasnog suda Khimki u moskovskoj regiji. Odluku je donijela prvostepena sudska instanca, i stoga je proglašena zakonitom”, izjavio je sudac Musa Musajev objavljujući presudu.

Ruski opozicionar Aleksej Navalni, koji je dva puta proglašen krivim za pronevjeru, ranije je uvršten na listu traženih ljudi zbog kršenja odredbi uslovne kazne koja mu je izrečena u prethodnom sudskom postupku. Navalni je uhapšen 17. januara na moskovskom aerodromu Šeremetjevo kada je doputovao iz Berlina.

Oblasni sud Khimki u Moskvi zatočio ga je na 30 dana do 5. februara. Sud će 2. februara odlučiti da li da njegovu uslovnu kaznu zamjeni zatvorskom kaznom.

BHRT