Sud prekinuo generalni štrajk zdravstvenih radnika u HNK-u

Prekinut je generalni štrajk zdravstvenih radnika u Hercegovačko-neretvanskom kantonu zbog privremene zabrane koju je donio Opštinski sud Mostar, te su svi članovi sindikata od jutros dužni redovno obavljati poslove, izjavio je predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenika SKB Mostar Ivica Anić.

[embedded content]

“Opštinski sud Mostar je donio privremenu mjeru zabrane provođenja štrajka i dao sindikatu rok od tri dana da dostavi dokaze da je štrajk organizovan u skladu sa zakonom”, rekao je Anić.

Zbog toga, kako je rekao, od jutros u 8 sati štrajk se prekida i svi članovi sindikata dužni su redovno obavljati poslove.

Pojasnio je kako će pravni tim Sindikata dostaviti sudu traženu dokumentaciju te da poziv sa suda, odnosno ročište, očekuju do ovog petka.

Anić je poručio kako do ispunjenja svojih zahtjeva neće odustati od generalnog štrajka koji su započeli u četvrtak, 10. decembra, zajedno s Nezavisnim sindikatom zdravstvenih radnika HNK-a.

Sindikati od kantonalne vlade traže potpisivanje novog kolektivnog ugovora o pravima i obvezama zaposlenika i poslodavaca u oblasti zdravstva.

BHRT