Search
Close this search box.

Sud poništio imenovanje Nadzornog odbora KCUS-a, naređeno vraćanje na stanje prije 4. oktobra

Podijeli članak:

Kantonalni sud u Sarajevu donio je Rješenje u kojem se navodi da je Nadzorni odbor Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) imenovan nezakonito.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine smijenila je 4. oktobra 2023. godine na sjednici članove Nadzornog i Upravnog odbora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. Na odluku o smjeni se žalio tadašnji predsjednik NO KCUS-a Izmir Hadžiavdić te je Rješenjem naloženo Vladi FBiH i premijeru Nerminu Nikšiću da sve vrate u stanje prije donošenja Rješenja o razrješenju bivšeg saziva NO KCUS-a 4. oktobra ove godine.

“Nalaže se Vladi FBiH i Premijeru da preduzme neophodne mjere da bi se u odnosu na podnosioca Zahtjeva uspostavilo zakonito stanje, kao prije donošenja Rješenja od 4.10. 2023. godine, u roku od 15 dana. Ukoliko u ostavljenom roku ne bude postupljeno po nalogu, Sud će podnijeti zahtjev za udaljavanje od dužnosti službenog lica, Premijera FBiH, a po potrebi i izreći novčanu kaznu”, navedeno je u Rješenju Kantonalnog suda u Sarajevu koje je objavio Faktor.

“Ono što piše u presudi mora se izvršiti, a to znači da premijer koji je predložio Vladi nezakonitu smjenu mora stvari vratiti u prvobitno stanje i poništiti imenovanje novog Nadzornog odbora. To znači da stari Nadzorni odbor ostaje na snazi”, izjavio je za Faktor Izmir Hadžiavdić, član smijenjenog Nadzornog odbora.

Po Hadžiavdićevom zahtjevu Sud se očitovao na način da je utvrdio kako su premijer i Vlada FBiH počinili povredu prava podnosioca zahtjeva na jednakost pred zakonom, zagarantiranog Ustavom FBiH. Vladi se, kako je navedeno u odluci Suda, zabranjuje dalje vršenje nezakonite radnje kojim se ograničavaju prava podnosioca zahtjeva.

Protiv Rješenja ne postoji mogućnost podnošenja žalbe.

Podsjetimo, jučer je za generalnog direktora KCUS-a imenovan Ismet Gavrankapetanović, a Sebija Izetbegović je smijenjena odlukom Upravnog odboroa KCUS-a 27. novembra.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Kod Kladnja je došlo do saobraćajne nezgoda u kojoj su povrede zadobile dvije žene,...

Vrh planine Nemrut jedno je od najljepših mjesta u Turskoj za posmatranje izlaska i...

se tiče prognoze za neki naredni period, nisu nikako optimistične što se tiče proizvođačima...

Miralem Pjanić (34) je u razgovoru za talijanski Corriere dello Sport otkrio da je...

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenom za veljaču 2024. u Federaciji BiH iznosila...

U evidencijama zavoda i službi za zapošljavanje u BiH početkom marta bilo je 338.528...