Sud BiH potvrdio optužnicu protiv Jahje Vukovića zbog ratovanja u Siriji

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu u predmetu Jahja Vuković, koja ga tereti da je počinio krivično djelo organiziranje terorističke grupe iz člana 202.d, stav 2. u vezi sa stavom 1., a sve u vezi s članom 201. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

U optužnici se navodi da je optuženi Jahja Vuković 16.6.2014. godine napustio Bosnu i Hercegovinu i otišao u Njemačku odakle je, nakon oko dva mjeseca, otputovao avionom u Republiku Tursku, te nakon toga ilegalno prešao granicu između Turske i Sirije s namjerom da se priključi terorističkim grupama koje djeluju na tom području, saopćeno je iz Suda BiH.

Optuženi se, navedeno je u optužnici, priključio formacijama u okviru terorističke organizacije „Džebatul Nusra front“ (Al Nusra Front) i terorističkim grupama koje djeluju na području Sirije, a koje je Vijeće sigurnosti UN-a proglasilo terorističkim organizacijama, čiji pripadnici su svakodnevnim oružanim akcijama i to napadima na stanovništvo, ubijanjima, protupravnim zatvaranjima, uzimanjem talaca i drugim radnjama činili terorističke akte u namjeri nasilne izmjene ustavnog poretka i režima.

U optužnici se dalje navodi da je optuženi na navedenom području boravio zajedno s drugim osobama iz Bosne i Hercegovine, koje su boravile u Siriji sa istom namjerom, te pod imenom „Abdulaziz“ učestvovao u terorističkim aktivnostima, pružao pomoć i borio se na strani snaga „Džebatul Nusra fronta“.

Optuženi je na području Sirije boravio sve do sloma i poraza struktura tzv. ISIL-a nakon čega se skrivao na području Republike Turske, gdje je lociran, lišen slobode i izručen pravosuđu Bosne i Hercegovine, navodi se u saopćenju Suda BiH.

BHRT