Studentima medicine rečeno da ne moraju plaćati školarinu, a sada ne mogu završiti godinu ako ne plate 7.000 KM

Podijeli članak:

Veliku zabrinutost studenata Univerziteta u Sarajevu izazvale su informacije da prestaje važiti ranija odluka kantonalne vlasti o neplaćanju školarine za studenate koji su svojim trudom i postignutim rezultatima stekli pravo da ju ne plaćaju.

Naime, u Zakonu o visokom obrazovanju koji je objavljen u Službenim novinama Kantona Sarajevo (br.36/2022) u 2022. godini naveden Član 31. stav 5 u kojem navedeno sljedeće:

“Student koji plaća školarinu i prvi put je upisan u tekuću godinu i koji je položio sve ispite iz tekuće školske godine i prema postignutom prosjeku iz prethodne studijske godine spada u 20 posto studenata sa najvišim prosjekom, oslobođen je plaćanja za nastavak studija na tom ciklusu”.

Senat Univerziteta u Sarajevu kasnije je donio Odluku kojom svi studenti koji su postigli prosjek veći od 8,0 ne moraju plaćati školarinu u godini koju upisuju. Međutim, u februaru ove godine Kantonalna uprava za inspekcijske poslove je poništila navedenu odluku. Rješenje je doneseno jer je, kao navode, u suprotnosti je sa Članom 31. stav (5) Zakona o visokom obrazovanju.

Početkom marta ove godine na sjednici Vlade Kantona Sarajevo usvojeno je da redovni samofinansirajući studenti koji su u određenoj studijskoj godini položili sve ispite iz te studijske godine i ostvarili prosjek 8,0 i više te prvi put upisuju višu studijsku godinu u akademskoj 2022/2023. oslobađaju se troškova školarine (što je i bila odluka Senata).

Studenti, koji su postigli prosjek veći od 8,0 su u 2022. godini, zvanično su obaviješteni da su oslobođeni plaćanja, ali nezvanično u proteklih mjesec dana saznaju da odluka koju je donio Senat Univerziteta u Sarajevu i istu odluku potvrdila Vlada KS u martu 2023. godine, preko noći postaje nevažeća i to na samom kraju akademske godine. Od njih se sada zahtijeva da izvrše uplatu školarina bez ikakvog službenog dopisa i obavještenja. O tome su nas obavijestili redovni samofinansirajući studenti Medicinskog fakulteta u Sarajevu.

“Iznos koji zahtijevaju da uplatimo je puna školarina koja iznosi 6000 KM. Ova odluka bi se odnosila na sve fakultete Univerziteta u Sarajevu. Ovo je zaista urgencija jer apsolventi UNSA-e neće moći diplomirati u roku od mjesec dana kada bi to po planu trebali uraditi, a studenti nižih godina neće moći pristupiti ispitima”, navode oni.

Rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj je za Klix.ba kazao da je studente pozvao da isplate svoje obaveze prema fakultetu i izvrše upis, a s obzirom na to da nije bilo zvanične i konačno odluke vlasti o (ne)plaćanju.

Kaže da nije tačno da je Univarzitet donio bilo kakvu odluku koja nije u prilog studentima, a pojasnio je gdje je nastao problem.

“Sve odluke koje je donio Univerzitet od septembra 2022. godine išle su u prilog studentima i njihovom zakonskom pravu da budu oslobođeni školarine, svi oni koji postignu prosjek iznad 8 i mi smo naše odluke temeljili prema zakonu po kojem su oni mogli ostvariti to pravo. Mi smo sve naše odluke donijeli na osnovu zakona iz 2017. godine zato što smo smatrali da zakon iz 2022. godine koji je objavljen u septembru, ne može se retroaktivno primijeniti na tim studentima. Dakle, naše odluke koje smo mi donijeli na Univerzitetu sproveo je jedan broj fakulteta”, poručio je.

On navodi da se problem pojavio na nekim fakultetima na kojima su školarine izuzetno visoke. Školarina na Stomatološkom fakultetu u Sarajevu iznosi 7.000 KM po godini, 6.000 KM je na Medicinskom fakultetu.

“Kad smo to spustili na nivo iznosa novca ispalo je da nekoliko stotina hiljada maraka iz Budžeta KS treba da se oslobodi studentima, odnosno ne bi bili prihodi Kantona Sarajevo. Tada neki dekani, konkretno dekan stomatologije, ja kao rektor Univerziteta smo se zabrinuli da mi nemamo pravo toliko novca bilo kome ‘pokloniti’ i tražili smo da naše odluke sa Senata prođu ocjenu na Vladi KS putem resornog ministarstva i Skupštini KS. Samo je Skupština KS kao zakonodavno tijelo koja donosi zakon o visokom obrazovanju, koja utvrđuje budžet KS, samo je ona ovlaštena da 700.000 KM, može se kazati, poklanja studentima koji su dobro učili jer je ta Skupština donijela takav zakon i oni na to imaju pravo”, rekao je.

Rektor je kazao da Vlada i Skupština KS nije htjela jasno zakonski precizirati kako bi trebali dalje da postupaju nego da su dobili “samo neki zaključak po pitanju neke inicijative nekog od zastupnika”. Istiće kako su ostavljeni na cjedilu i da su zbog toga morali pozvati studente da izmire obaveze prema fakultetima.

“Kad smo pokušali da sprovedemo taj zaključak koji nas je Skupština zadužila da sprovedemo, nismo dobili njihovu odluku i ti dekani i ja kao rektor nismo smjeli toliko novca otpisati studentima. Ja nemam pravo da iz budžeta KS kao rektor oslobađam 700.000 KM. Ja niti imam pravo, niti nadležnost da to uradim”, pojasnio je.

Prema navedenom, ovo pitanje može da riješi samo osnivač jednom odlukom koju mora pripremiti resorno ministarstvo. Univerzitet je napravio analizu te dostavio informacije koliko ima takvih studenata. Prema riječima Škrijelja, samo na Stomatološkom fakultetu treba preko 400.000 KM, a ukupno Univerzitetu, prema njegovoj procjeni preko milion maraka,

“Zakon im daje to pravo. Kad se shvatilo koliko je to novca, mi smo kao Univerzitet ostali na cjedilu. Niko to nije htio da ozbiljno razmotri. Nije bilo ozbiljno razmatrano ni na Vladi, ni na Skupštini nije bilo uopšte u formi nekog prijedloga, nije donesena odluka, a nasuprot tome došla je i inspekcija i našu zadnju odluku kojom smo prolongirali upisni period studentima poništili i meni naložili upravnom mjerom da moramo na Senatu poništiti ovu odluku. Poništavajući tu odluku studenti su izgubili mogućnost da završe svoju obavezu i studenti do dana današnjeg nisu upisani jer nisu uplatili. Jučer smo imali sjednicu Senata. Na toj sjednici sam pozvao studente da izvrše upis u studentskim službama, da izvrše svoje obaveze prema fakultetima jer ne mogu polagati ispite u junsko-julskom roku, ali da nastave svoju borbu za svoja prava i bit ću im svjedok”, rekao je.

Odluke Senata su sada već postale i predmeti krivičnih prijava zbog sumnje da su bile nezakonite, da su na štetu nekih fakulteta te je rektor Univerziteta saslušan kao svjedok u odjelu za privredni kriminal Kantona Sarajevo. Pozvan je po zahtjevu Tužilaštva te od strane tog odjela saslušan zbog navoda da su odluke Senata UNSA-e sa elementima korupcije.

“Daleko od toga da je to bilo kakva korupcija, to je pravo studenata koje su oni postigli dobrim učenjem. I u tom pogledu ja sam spreman biti uz odluke senata. Ja sam se suočio sa nečim što nije uobičajeno, a to je da inspekcija poništi odluku Senata, a koja se tiče ostvarivanja prava studenata i ja sam sproveo odluku inspekcije da me više ne kažnjavaju. Jer zašto bi ja trebao biti kažnjavan kad Vlada i Skupština mogu jednom odlukom da oslobode sve studente. U konačnici to jeste pitanje koje je u nadležnosti osnivača, a nije u nadležnosti ni rektora ni dekana”, rekao je.

Naglasio je da on, kao rektor Univerziteta, sam Univerzitet, kao institucija i Senat, kao tijelo Univerziteta podržavaju opravdane zahtjeve studenata, ali očekuju da osnivač ovo riješi ili kroz izmjenu Zakona o visokom obrazovanju po hitnom postupku ili kroz primjenu bivšeg i sadašnjeg Zakona u onom obliku u kojem je bilo da se studentima izađe u susret koji su odlično učili.

“Nikada neću biti za to da se kažnjavaju studenti koji su odlično učili i prema tome, ni govora da bilo koju odluku smo donijeli na sjednici senata. Sad je stvar na našem osnivaču, na Vladi i na Skupštini KS. Neka izvole oni odlučiti šta će sa sprovedbom zakona koje su donosili i onog iz 2017. i ovog iz 2022. Univerzitet može sprovesti svaku odluku koja je zasnovana na zakonu, a ne možemo ništa uraditi mimo zakona”, zaključio je.

 

 

(Klix)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Uskoro ćemo obilježiti 10 godina od smrti Jovanke Broz, koja je preminula 20. oktobra...

Appleova linija iPhone 15 stigla je u prodavnice u petak dok su ljudi čekali...

Sindikalna potrošačka korpa u mjesecu augustu u Federaciji BiH iznosila 3.322 KM, dok je...

U 19.01 sati Bosnu i Hercegovinu pogodio je jak zemljotres. Prema podacima Euro-mediteranskog seizmološkog...

U BiH sutra će biti oblačno i osjetno hladnije vrijeme sa kišom i temperaturom...

U sklopu priprema za sezonu koja nam predstoji, pioniri i kadeti oodigrali su danas...