Stručnjak iznio alarmantne podatke: 40 posto svih ubistva u BiH je rezultat femicida

Podijeli članak:

Novi slučaj femicida u Sarajevu. Anel Bećirović 34-ogodišnji muškarac, usmrtio je svoju bivšu partnericu Emiru M. Javnost se još nije oporavila od slučaja iz Gradačca kada je ubica Nermin Sulejmanović usmrtio Nizamu Hećimović. No, ova dva slučaja nisu jedina. Prema podacima Adnana Kadribašića, stručnjaka za ljudska prava i ravnopravnost spolova, 40 posto svih ubistava u Bosni i Hercegovini su reezultat femicida.

“Femicid postoji duži period našem društvu i vodeći uzrok smrti žena. Vjerovatno biste se iznenadili, ja jesam kada sam saznao da je 40 posto svih ubistava u BiH rezultat femicida, prethodnog nasilja u porodici. Postoji mnogo načina da tražimo do institucija da djeluju, ali ključno je prepozanti determinante femicida jer femicid, za razliku drugih ubistava, je skoro pa predvidiv. Možemo naći faktore rizika koji će pomoći našim isntitucijama da je rizik od ubistva posebno izražen”, rekao je Kadribašić za N1.

Navodi kako se danas priča o dva slučaja femicida, ali ih je bilo četiri i šest u pokušaju. Svima je zajedničko jedno, naglašava, prethodilo je nasilje u porodici.

“Mi od 2000. razvijamo naš pravni sistem otkako je deifnisano kako krivično djelo Nasilje u porodici”, kaže, ali dodaje da još toga ima za mijenjati.

Porazno je i to što još uvijek postoji dio javnosti koji opravdava nasilje nad ženama ili femicid i još gore, krive žene za to.

“Činjenica je da preko 50 posto žena i 75 posto muškaraca imaju rodne stereotipe i spremniji opravdati nasilje, sve one incijative da pokušamo zadržati trenutne uloge koje se pridodaju ženama i muškarcima u društvu”, rekao je.

Na pitanje jesmo li tradiconalno/patrijarhalno društvo koje određuje muške i ženske uloge, odgovara: “Apsolutno. Prije se nije pratilo, ali kontinuirano zadnjih godina pratimo stavove društva prema ulogama žena i muškaraca, izuzetno su pratrijarhalni. Ali, to što neke stavove imamo ne znači da ćemo biti počinioci nasilja.”

Ističe kako ohrabruje činjenica da u zakonu postoji najveća zaprijećena kazna za nasilje u porodici i da je jedan sud upravo nedavno i izrekao takvu kaznu zatvora.

“Kaznena politika je u svrsi prevencije, ali moramo raditi i druge aktivnosti na prevenciji – umanjenju prezentacije rodnih predrasuda i stereotipa, prepoznati žrtvu, prepoznati vezu između nasilja i potencijalnog femicida i kreirati sistema zaštite. Sve se najčešće dešava pred djecom, nasilje pogotovo i postoji previše dokaza da postoji transgeneracijsko nasilje. Daleko od toga da možemo tvrditi da će svako dijete koje je bilo izloženo nasilju postati nasilnik, ali će trpiti traume koje će ostaviti traga kako na dijete tako i na čitavo društvo”, zaključio je Kadribašić.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Direktor Olimpijskog centra “Jahorina” Dejan Ljevnaić istakao je danas da bi uskoro trebalo da...

lumica Jelena Čvorović Paunović preminula je u 75. godini.

Ko je možda i imao sumnju, danas su mu Milorad Dodik i njegovi pajaci...

Ta gospođa dotična meni dolazi u autobus malo jače od 6 mjeseci i pravi...

Ove godine gotovo trećina čovječanstva, 30,6% svjetske populacije, živi u „zatvorenim“ društvima, najrestriktivnijim mogućim...

​Prvi je trejler za GTA VI uspio ući među deset najgledanijih stvari na YouTubeu...