Search
Close this search box.

Stručnjaci upozoravaju: Povećan broj djece i mladih sa poremećajem ponašanja

Podijeli članak:

Poremećaji ponašanja djece i omladine na području Bosne i Hercegovine izraženi su u posljednje vrijeme, upozoravaju stručnjaci. Odgovornost snosi cjelokupno društvo. Za rad na poboljšanju mentalnog zdravlja, uz podršku i pomoć stručnjaka i porodice, od velike važnosti je, takođe, uključenost obrazovnih, kulturnih i sportskih institucija.

Brojni su razlozi zbog kojih djeca i mladi upućuju pozive na besplatni “Plavi telefon”, Udruženja “Nova generacija” iz Banje Luke. Podršku i pomoć traže, između ostalog, zbog anksioznosti, depresije, misli o suicidu, paničnih napada i slično.

MAJA KOVAČEVIĆ, psihologinja u Udruzi “Nova generacija”

“Primijetili smo povećan porast poziva upravo na temu mentalnog zdravlja. Imali smo negdje i do pet puta više razgovora na ovu temu u odnosu na ranije periode. I negdje od ukupnog broja svih savjetodavnih i informativnih poziva koje zaprimimo, oko 35 posto se upravo odnosi na mentalno zdravlje”.

Stručnjaci putem “Plavog telefona” sa djecom i mladima osmišljavaju plan o daljnjim koracima pružanja pomoći. Na Odjeljenju za dječiju i adolescentnu psihijatriju Kliničkog Centra Univerziteta u Sarajevu trenutno je 25 mladih.

VESNA HORVAT, subspecijalistkinja dječje i adolescentne psihijatrije

“Mi stalno imamo ispunjen kapacitet što se tiče i hospitalnih i dnevnih. Imamo mi ambulantni dio. Najviše sad u zadnje vrijeme imamo poremećaj na planu ponašanja i emocija, anksioznost, poremećaj anksioznosti, depresivnosti, odnosno depresije i rizičnih ponašanja gdje bi mi mogli reći i suicida, ali i samopovrjeđujećeg ponašanja”.

Riječ je, naglašava Horvat, o uzrastu od tri do 18 godina starosti. Ističe da su različiti faktori i uzroci psihičkih i mentalnih poremećaja, te da je rad sa djecom specifičan. Uključeni su pedijatri, psiholozi, socijalni radnici, psihoterapeuti i psihijatri.

OMER ĆEMALOVIĆ, vještak neuropsihijatrije

“Povećan je nevjerovatno broj djece sa poremećajem ponašanja, a sve to ide iz nekoliko pravaca. Prvi pravac jeste porodica, identifikacija sa roditeljima, zatim identifikacija sa osobama iz okruženja. Ponašanje društva koje na jedan način malte ne glorificira ono što je negativno”.

Stručnjaci ukazuju na važnost promoviranja mentalnog zdravlja i psihoedukacije za roditelja, ali i škole. Također, ističu da je bitno što ranije prepoznati poremećaj ponašanja, kako bi i liječenje što ranije počelo. U svemu tome potrebno je, dodaju, puno ljubavi, razumijevanja i podrške.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je danas rezolucijuo Srebrenici.

Uprkos brojnim upozorenjima nadležnih institucija iz godine u godinu o tome šta se sve...

Nova studija je otkrila da navike spavanja mogu biti rani znak potencijalnog lupusa.

Proizvodnja cigareta nekada je zahtijevala tehnologiju koja je bila smještena samo u velikim fabrikama....

Slovenija će produžiti kontrole na granici s Hrvatskom i Mađarskom za još šest mjeseci,...

Italijanska Serija A naredne sezone bi mogla imati šest predstavnika u Ligi prvaka, što...