Search
Close this search box.

Strani vodiči u BiH rade bez dozvola i pogrešno tumače našu historiju

Podijeli članak:

Nije rijetkost da brojne turističke grupe iz svijeta koje dolaze u posjetu gradovima u BiH s našim kulturno-historijskim naslijeđem upoznaju njihovi turistički vodiči.

Na tu ilegalnu konkurenciju godinama upozoravaju brojni turistički vodiči od Mostara do Sarajeva, a usto što im, praktično, otimaju hljeb iz ruku, posebno ukazuju na činjenicu da strani vodiči nisu dovoljno educirani te jedva da poznaju našu historiju.

Ogromna šteta

– Ne biste vjerovali šta sve govore stranim gostima i kako im predstavljaju historijske činjenice. Izmišljaju informacije i jednostavno nanose ogromnu štetu našem turizmu – kazao nam je jedan mostarski turistički vodič.

Federalna ministrica za okoliš i turizam Nasiha Pozder kazala nam je da strani državljanin – turistički vodič, u skladu s članom 28. Zakona o turističkoj djelatnosti, mora imati radnu dozvolu, kao i certifikat o položenom stručnom ispitu koji izdaje Ministarstvo.

Pozder: Zakon jasan. Fena

– Turističku iskaznicu izdaje kanton, a odobrenje za rad općina, odnosno grad – rekla nam je Pozder.

Također, turistički vodič dužan je poslove vodiča obavljati savjesno i stručno, u skladu s odredbama ovog zakona, poslovnim običajima u turizmu, statutom i aktima udruženja turističkih vodiča čiji je član.

Uprkos propisanim kaznama za ilegalni rad koje se kreću od 100 do 1.000 KM, nije poznato da je iko od stranih turističkih vodiča uhvaćen na djelu.

Dolaze u grupama

Zoran Bibanović, predsjednik Udruženja turističkih agencija BiH, kazao nam je da je evropska praksa takva da od Hamburga do Rima turistički vodiči koji dolaze s grupama imaju obavezu vođenje prepustiti lokalnim vodičima.

Bibanović: Nismo organizirani. Avaz

– Naša praksa nema veze s evropskom. Stigli smo dotle da imamo vodiče po kantonima, mada pojedini ne dozvoljavaju rad turističkim vodičima iz drugih kantona. Konkretno, moj kolega iz Breze, koji je položio ispit i dobio uvjerenje, u sudskom sporu je s Livanjskim kantonom – rekao je Bibanović.

Kazne i za pravna lica

– Generalno, mi nismo oblikovali domaće tržište za međunarodno turističko tržište, nismo organizirani, tako da je kod nas sve moguće, pa i to da strani turistički vodiči nesmetano obavljaju svoj posao u našoj državi – naveo je Bibanović.

Najveći broj ilegalnih turističkih vodiča zastupljen je u Sarajevu, Mostaru, Međugorju, ali i u drugim mjestima koja bilježe povećan broj dolazaka stranih gostiju.

 

 

 

(avaz)

 

 

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Najbogatiji ljudi u Americi koncentrisani su u državama New York, Kalifornija, Teksas, Ilinois. Gotovo...

Ubjedljivo najviše problema imaće kompanija “Prointer ITSS”, poznata kao miljenik javnih preduzeća i institucija...

Najviše nesigurnih proizvoda, prema podacima Agencije za nadzor nad tržištem BiH, dolazi iz Kine,...

Četredestdevetogodišnji muškarac noćas je brutalno pretučen i ostavljen na ulazu u dvorište Doma zdravlja...

Većina puteva u Republici Srpskoj i Federaciji BiH  je prohodna, a vozačima se savjetuje...

Dok je većini građana BiH plitak džep za ljetovanje u Turskoj ili Egiptu, a...