Strani turisti najviše oduševljeni Sarajevom

Podijeli članak:

Bosna i Hercegovina je idealno mjesto za odmor zbog svojih brojnih prirodnih ljepota. Ljeti u našu zemlju najviše dolaze Amerikanci, Britanci, Australci, te građani iz evropskih i arapskih zemalja.

Tokom proljeća, jeseni i zime najviše dolaze turisti iz Kine, Tajlanda, Indonezije i Malezije, što govori da sezona u Bosni i Hercegovini traje tokom cijele godine, ne samo ljeti.

Turiste najviše iznenadi upravo glavni grad Sarajevo zbog svoje jednostavnosti. Brzo se snađu, a bogata historija grada im je posebno interesantna.

Ekipa „Avaza“ razgovarala je s Elvisom Čehajićem, licenciranim turističkim vodičem koji nam je rekao nešto više o ovoj temi.

Ćehajić: Spominjanje rata neizostavno. Avaz

Čehajić je naveo da su Amerikancima najzanimljiviji socijalizam i komunizam te građevine koje su od velikog značaja, a nakon toga kultura, historija, priroda, Olimpijske igre i, naravno, rat je neizostavna tema.

– Neretva i Una su dvije rijeke koje su najznačajnije za naš turizam, a pored njih, i naša granična rijeka s Crnom Gorom, Tara, koja je poznata po raftingu. Kada govorimo o Neretvi, mislimo na Konjic, Jablaničko jezero, kanjon Neretve i, naravno, Stari most – kaže Čehajić.

Kada govorimo o vodopadima, najpopularniji među turistima su vodopad u Jajcu, Kravica i Štrbački buk u Bihaću koji se nalazi u Nacionalnom parku Una.

Turisti slabije posjećuju jedini bh. grad na moru – Neum, radije se odlučuju za obale susjednih zemalja, kao što su Crna Gora i Hrvatska.

 

 

(avaz)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Uskoro ćemo obilježiti 10 godina od smrti Jovanke Broz, koja je preminula 20. oktobra...

Appleova linija iPhone 15 stigla je u prodavnice u petak dok su ljudi čekali...

Sindikalna potrošačka korpa u mjesecu augustu u Federaciji BiH iznosila 3.322 KM, dok je...

U 19.01 sati Bosnu i Hercegovinu pogodio je jak zemljotres. Prema podacima Euro-mediteranskog seizmološkog...

U BiH sutra će biti oblačno i osjetno hladnije vrijeme sa kišom i temperaturom...

U sklopu priprema za sezonu koja nam predstoji, pioniri i kadeti oodigrali su danas...