Štrajk upozorenja u srednjim školama u ZHŽ

U svim srednjim školama Zapadnohercegovačke županije (ZHŽ) danas će biti održan štrajk upozorenja, koji je najavljen za četvrti školski sat u obje smjene.

Predsjednica Sindikata srednjih škola ZHŽ Jasminka Petric izjavila je kako je današnji štrajk upozorenja još jedan u nizu pokušaja Sindikata da ih županijska vlast shvati ozbiljno te da se, kako je kazala, počne odgovorno ponašati prema njima i učenicima.

Petric je ukazala na važnost potpisivanja kolektivnog ugovora.

“Indikativno je i stanje u drugim županijama, u šest je županija prošle godine potpisan kolektivni ugovor i dogovorene povišice plaća nakon proglašenja pandemije. U preostale tri županije postojeći kolektivni ugovori primjenjuju se bez problema i zastoja. Nije moguće da je samo ZHŽ pogođena koronom”, kazala je Petric.

Ona je ocijenila kako je štrajk upozorenja najbezbolniji potez koji su mogli napraviti jer nastava trpi minimalno.

“Ovo je naš pokušaj da nas županijska vlast shvati ozbiljno, te da se počne odgovorno ponašati prema nama, a samim time i prema učenicima”, kazala je Petric i dodala kako još uvijek nikakav službeni stav ili poziv na sastanak Vlade ZHŽ nisu dobili.

Istaknula je kako će, ukoliko ne dobiju odgovor kakav očekuju, članovi Sindikata anketnim ispitivanjem odlučiti što dalje.

“Ne smatramo da je ovo neko posebno nepovoljno vrijeme za povišicu plaće jer se proračunska sredstva mogu pravednije i pametnije preusmjeriti, a zna se da je lošije prošlogodišnje poslovanje ublaženo inozemnim financijskim injekcijama”, kazala je Petric.

BHRT