Štrajk u Holivudu traje već 100 dana: “Ne smijemo da stanemo”

Podijeli članak:

Štrajk glumaca u Holivudu traje već 100 dana dok glumci izražavaju zabrinutost zbog finansijskih poteškoća i nadaju se da će postići dobar dogovor sa produkcijskim studijima nakon neuspjelih pregovora.

Na protestu ispred Netfliksa u petak, glumci u štrajku bili su zahvalni na prijedlogu holivudskih glumaca sa A liste, poput Džordža Klunija, da daju 150 miliona dolara sindikatu SAG-AFTRA tokom tri godine kako bi pomogli da se prekine štrajk.

“To pokazuje da obraćaju pažnju i da imamo uticaj jer glumci sa A liste ne mogu da funkcionišu bez B i C liste ispod sebe koji omogućavaju ostatak snimanja”, rekao je Ričard Spejt.

“Drago mi je što su uključeni, što su emocionalno posvećeni i čak spremni da finansijski podrže ono što se dešava”, zaključio je.

Štrajk je poremetio produkciju

Vincenza Blank, koja je i glumica i pisac, rekla je da je solidarnost u radu impresivna, ali da je finansijski teret težak, napominjući:

“Morala sam da preduzmem finansijske korake koje inače ne preduzimam da bih pokrila troškove.”

Štrajk je poremetio filmsku i televizijsku produkciju, ostavljajući hiljade članova ekipe bez posla, kao i glumce. Holivudski filmski i televizijski pisci ratifikovali su novi trogodišnji ugovor ranije ovog mjeseca, okončavši njihov 148-dnevni štrajk. Ali razgovori između studija i sindikata glumaca su propali prošle nedjelje jer su se sukobili oko prihoda od striminga i upotrebe vještačke inteligencije.

Nekoliko glumaca je izrazilo nadu da će sindikat postići dogovor koji akteri zaslužuju i koji će pomoći u pokrivanju visokih troškova života u mjestu kao što je Los Anđeles.

“Osjećaj je da ćemo ostati jaki, da ćemo nastaviti da idemo”, rekao je Kevin Grosman i dodao:

“Svakako ne mislim da treba da stanemo. Ako stignete ovako daleko, morate nastaviti.”

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Građani Rudog ogorčeni su činjenicom da su ostali bez jedine banke, ali i lokalne...

Da građani u BiH loše žive i da im je sve teže preživjeti mjesec,...

Žrtva nasilja u porodici čiji identitet nećemo otkrivati javila se portalu N1 s ciljem...

U sudu u Minhenu danas je održano završno ročište ponovljenog suđenja Srećku S. (64),...

U Bosni i Hercegovini ponovo se dogodio brutalni napad na ženu.

Vozač kamiona iz Bosne i Hercegovine jutros je u blizini Andorfa u Gornjoj Austriji...