Stradali Bošnjaci s područja općine Travnik veliki su zalog koji niko nema pravo da zaboravi

Podijeli članak:

Dautović uputio poziv patriotima da zajedno odaju počast stradalim Bošnjacima iz općine Travnik

Centralna manifestacija prisjećanja na stradanje Bošnjaka općine Travnik u proteklom ratu će biti održana u nedjelju, 4. juna, s početkom u 12:30 sati u Velikoj Bukovici, mjestu blizu Travnika.
Manifestacija, nastala u jedinstvu boračkih udruženja koji u saradnji s Općinom Travnik, Medžlisom Islamske zajednice Travnik, mjesnim zajednicama i javnim ustanovama, ima za cilj podsjećanje na stradanja Bošnjaka sa područja travničkog kraja tokom odbrambeno-oslobodilačkog rata u periodu od 1992. do 1995. godine.

Kako ističu organizatori, mještani Velike Bukovice doživjeli su najrigoroznije ratne strahote, stoga je upravo Velika Bukovica veliko dovište na kojem se obilježava godišnjica stradanja Bošnjaka.

Predsjednik Organizacionog odbora manifestacije i načelnik općine Travnik Kenan Dautović je poručio da su 529 poginulih boraca, 116 civilnih žrtava rata, 602 ratna vojna invalida ogroman zalog koji niko nema pravo da zaboravi, posebno Bošnjaci s područja općine Travnik.

„Danas, kada svjedočimo višestrukim nastojanjima destrukcije naše jedine domovine Bosne i Hercegovine s različitih strana i na različite načine, kada se ne tako daleka historija odbrambeno-osobodilačkog rata i rata protiv BiH nastoji izobličiti i pretvoriti u nešto sto ona nije, imamo pravo, dužnost i obavezu, prije svega kao Bošnjaci, ali i kao patriote i pripadnici slavne Armije RBiH s područja općine Travnik osigurati kulturu sjećanja“, kazao je Dautović.

Također je uputio poziv sugrađanima da zajedno odaju počast i priznanje svima onima koji su dali svoje živote za slobodu, nezavisnost i suverenitet države BiH, kao i porodicama šehida, ratnim vojnim invalidima, demobilisanim borcima Armije RBiH i civilnim žrtvama rata.

U okviru obilježavanja ovogodišnje manifestacije predviđen je prigodan vjerski program, te polaganje cvijeća na spomen-obilježju u Velikoj Bukovici. Također, ovom prilikom, kao i ranijih godina će biti održan i historijski čas, a prisutnima će se obratiti i predstavnici iz javnog, političkog i vjerskog života.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Uskoro ćemo obilježiti 10 godina od smrti Jovanke Broz, koja je preminula 20. oktobra...

Appleova linija iPhone 15 stigla je u prodavnice u petak dok su ljudi čekali...

Sindikalna potrošačka korpa u mjesecu augustu u Federaciji BiH iznosila 3.322 KM, dok je...

U 19.01 sati Bosnu i Hercegovinu pogodio je jak zemljotres. Prema podacima Euro-mediteranskog seizmološkog...

U BiH sutra će biti oblačno i osjetno hladnije vrijeme sa kišom i temperaturom...

U sklopu priprema za sezonu koja nam predstoji, pioniri i kadeti oodigrali su danas...