Stomatolog: Niste ni svjesni šta se nalazi na vašoj četkici za zube

Podijeli članak:

Četkice za zube mogu da sadrže čitava carstva bakterija, tako da je važno da znate kako da je čistite i to najmanje jednom nedjeljno.

Preporučuje se da zamijenite svoju staru četkicu svaka tri mjeseca, jer može nanijeti više štete nego koristi.

Zubarka koja je poznata i po svom nalogu na TikToku otkrila je koliko vaša četkica za zube može postati prljava za samo nekoliko sati, i kako možete to da izbjegnete.

Zdravstveni stručnjak, doktorka Eli Filips je na svojoj stranici na TikToku, gdje ima 201.000 pratilaca, otkrila koliko gadne naše četkice za zube mogu da budu.

Ona savjetuje ljudima da osuše četkice za zube neposredno nakon korišćenja i da ih ponovo koriste tek nakon 24 sata.

U snimku, Eli je podijelila svoj savjet i rekla:

“Ovo treba da radite sa svojom četkicom za zube svaki dan kako biste imali najbolje moguće oralno zdravlje”, rekla je ona na početku klipa i dodala:

“Četkice za zube se stvarno zaprljaju, posebno kada su blizu toaleta, u klimi u kojoj ima vlage, u kupatilu, a vlažnost je najgora stvar za razvoj buđi”.

Ona je rekla da vlažnost čini da “štetne bakterije” rastu među čekinjama i otkrila je da ne postoji način da ih dovoljno dobro operete, čak i ako ih prokuvate u vrućoj vodi.

“Važno je da znate kako da pravilno odlažete četkice. Preporučujem plastične držače koji će moći da drže vašu četkicu za zube tako da može da se osuši na vazduhu i da ne bude izložena vlažnosti”.

Zatim je dodala: “Ako vaše kupatilo koriste i drugi ljudi, ili je uvijek vlažno, svakako ne ostavljajte četkicu za zube pod tušem, odnesite je negdje na drugo mjesto. Stavite je u spavaću sobu, stavite je u kuhinju, na prozor gdje se može osušiti na suncu i koristite jednu četkicu za zube ujutru i drugu četkicu za zube uveče, tako da prođe 24 sata prije nego što ćete je ponovo koristiti”, objasnila je ona, prenosi b92.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Lakše je poslovati u Kolumbiji, nego u BiH, kažu svjetski parametri. Bosna i Hercegovina...

U kalesijskom naselju Jajići danas su općinski načelnik Sead Džafić, ministar poljoprivrede, šumarstva i...

Rast cijena nekretnina u Bosni i Hercegovini doveo je do inicijative o uvođenju većeg...

Osim plaća od Nove godine trebale bi rasti i penzije. Riječ je o redovnom...

Pripadnici njemačke Savezne policije u civilu juče su uhvatili na djelu tri državljanke Bosne...

Za nekoliko dana navršit će se četiri puna mjeseca od krvavog pohoda i zločina...