Search
Close this search box.

Što sve obavezno morate vidjeti na Malti?

Podijeli članak:

Dok se u Valletti nalazi mnoštvo muzeja za one koji žele naučiti nešto o burnoj prošlosti zemlje (Arheološki muzej i Lascarisove ratne sobe odlična su mjesta za početak), tu su i druge zanimljive stvari. Malteški poštanski muzej ima četiri kata poštanskih artefakata koji obuhvaćaju posljednjih pet stoljeća i ujedno je i umjetničko središte, s izlošcima u rasponu od fotografija iz 1920-ih do povijesnih vojnih odora.

Kada je riječ o tome zašto biste trebali posjetiti Maltu, teško je znati odakle početi. Više od 300 dana slatkog mediteranskog sunca godišnje? Opsežna i složena povijest urezana u svaki kamen? Prekrasna priroda? Sve to nudi Malta. Ali možda je najbolji razlog da se uputite na otok želja za istraživanjem njegove prijestolnice, opasane zidinama, koja je na popisu UNESCO-a.

Podzemna Valletta

I pritom ne mislimo ništa negativno, ne podzemlje u onom „mafijaškom“ smislu, već Valleta ispod zemlje. Ispod kamenih ulica glavnog grada i zgrada od vapnenca nalazi se niz drevnih tunela i prolaza koji su opskrbljivali vodom, žitom i prijevozom do grada tijekom Velike opsade 1565. godine.

U prošlom stoljeću ovi su prolazi prošireni i preinačeni kako bi pomogli trupama tijekom Drugog svjetskog rata, a služili su i kao bunkeri za prestravljeno stanovništvo (Malta je bila zemlja koja je prilično bombardirana u ratu). Krenite u turu, koja će vam otkriti povijest grada u ratno doba, od skučenih prostorija s kamenim zidovima do visokih lukova cisterne za vodu. Oni klaustrofobični, trebali bi izbjegavati ovu turu.

Valletta - 4Valletta – 4(Foto: Getty Images)

Istražite tri grada

Iako ovo tehnički nije Valletta, valja spomenuti kako su tri grada – Vittoriosa, Senglea i Cospicua odigrala ključnu ulogu u formiranju prijestolnice i nalaze se na korak od nje.

Tijekom Velike opsade, francuski plemić Jean de Valette porazio je Turke iz ovdašnjih utvrda, čime je glavni grad dobio ime. Posjetitelji mogu uroniti u ovu povijest obilaskom tvrđave St. Angelo, Pomorskog muzeja Malte i Muzeja Malta u ratu, koji uključuje pristup nekim muzejima iz Drugog svjetskog rata bunkeri.

Gastronomski užitci

Zahvaljujući arapskom, talijanskom i sjevernoeuropskom utjecaju, kuhinja Malte prilično je jedinstvena, a mogućnosti objedovanja u Valletti su raznolike.
Započnite gastro avanturu u Fifty Nine Republic na St George’s Square, gdje kuharica Maria Summat spravlja ozbiljno ukusna jela (kao što je teleći ossobuco s orzom) u ružičastom ambijentu. Za talijansku hranu, posjetite restoran Ambrosia u ulici Archbishop; popularno mjesto među lokalnim stanovništvom. Jelovnici se mijenjaju po želji kuhara Christophera Farrugie, ali klasici, uključujući njoke i rižoto od kozica, itekako su traženi. “Mesožderi” ne bi smjeli propustiti Sciaccu u Južnoj ulici, često hvaljenu kao mjesto koje nudi najbolji odrezak u gradu.

Valletta - 1Valletta – 1(Foto: Getty Images)

Obilazak muzeja

Dok se u Valletti nalazi mnoštvo muzeja za one koji žele naučiti nešto o burnoj prošlosti zemlje (Arheološki muzej i Lascarisove ratne sobe odlična su mjesta za početak), tu su i druge zanimljive stvari. Malteški poštanski muzej ima četiri kata poštanskih artefakata koji obuhvaćaju posljednjih pet stoljeća i ujedno je i umjetničko središte, s izlošcima u rasponu od fotografija iz 1920-ih do povijesnih vojnih odora.

Zakoračite u predvorje Središnje banke Malte da vidite njihov Muzej novca, mali, ali fascinantan izložak nacionalnih kovanica i novčanica koji sežu još iz punskih vremena.

Također možete zaviriti u jednu od prestižnijih zgrada glavnog grada. Casa Roca Piccola je raskošna palača iz šesnaestog stoljeća koju vrijedi posjetiti zbog svog paladijanskog i art deco dizajna i neobične kolekcije kostima.

 

(punkufer.hr)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Klub Bošnjaka Gradskog vijeća Stolac uputio je zahtjev za poduzimanje hitnih mjera vezano za...

Ovo je inspirativna priča o mladoj ekipi koja je u jeku korone zasukala rukave,...

Volvo je u Las Vegasu prikazao kamion opremljen sistemom autonomnog upravljanja. Preciznije, radi se...

Turistička zajednica Srednjobosanske županije u suradnji s biciklističkim klubovima “Vitez” i “Tempo” uspješno je...

Po okončanju roka za podnošenje prigovora na preliminarne liste općinska komisija za dodjelu stipendija...

Državljanin Bosne i Hercegovine (42) pojavio se danas pred sudom u Feldkirhu gdje mu...