Search
Close this search box.

Stižu zahlađenje i jače padavine, pa će onda ugrijati

Podijeli članak:

Sutra će u našoj zemlji preovladavati sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. U jutarnjim satima po kotlinama i uz riječne tokove može biti magle. Poslije podne ponegdje u centralnim i istočnim područjima Bosne su mogući rijetki lokalni pljuskovi. Vjetar slab do umjeren jugozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 8 do 14, na jugu do 16, a dnevna od 20 do 26 °C.

U Sarajevu sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Jutarnja temperatura oko 10, a dnevna oko 24 °C.

Sladićeva prognoza

Bh. meteorolog Nedim Sladić na svom zvaničnom Facebook profilu objavio je dugoročnu vremensku prognozu.

Njegovu objavu prenosimo u cijelosti.

“Na vrijeme će narednih dana (sve do 7, maja) djelovati oslabljeni utjecaj visinskog grebena sa jugozapada i slabog anticiklonalnog polja, zahvaljujući čemu će padavine uglavnom izostati, a preovladavat će sunčano vrijeme uz dnevni razvoj umjerene naoblake te će temperature zraka biti primjerene maju – uglavnom od 21 do 28 °C. Od 7. maja. Narušava se njegov utjecaj zahvaljujući utjecaju doline sa hladnijim zrakom koja se sa sjeverozapada spušta prema Đenovskom zaljevu, zatvarajući polje izohipsi na visini i formirajući ciklonalno polje koje preko Mediterana dalje odmiče na jugoistok tokom 8. i 9. maja.

Krivac za ovu promjenu nalazi se u subtropskoj mlaznoj struji koja prelazi preko sjevera Afrike. Iako je to sasvim karakteristična odlika godine, njena sestra, polarna mlazna struja koja je najslabija tokom maja mjeseca usljed smanjenog temperaturnog gradijenta između tropskog i polarnog područja, nakratko će biti nahranjena energijom jer se jedan fragment odvaja od matice subtropske struje. On će, kao kompenzaciju, usloviti jačanje grebena preko Iberijskog poluostrva osom preko jugozapadnog dijela Ujedinjenog Kraljevstva uz formiranje anticiklonalnog polja u prizemlju s kojim će se privremeno stabilizovati vremenska slika nad Atlantikom. Ova pojava je poznata pod režimom zvanim atlantski greben (#ATR – Atlantic ridge). Ovaj režim obično uvjetuje svježije vrijeme istoku i jugoistoku Europe i sjeverno strujanje zahvaljujući polju niskog zračnog pritiska nad istokom Europe.

Na prednjoj strani ciklone u naše krajeve često će pristizati vlažan zrak u jugoistočnoj i istočnoj struji, pri čemu će padavina pljuskovitog karaktera praćenih grmljavinom najčešće biti u planinskim predjelima sjeverozapadne, centralne, istočne, jugoistočne Bosne, te na području sjeveroistočne i istočne Hercegovine. Padavine očekujemo da budu češće i rasprostranjenije tokom 9. i 10. maja jer će manji, izolovani dio hladnijeg zraka od hladne fronte procuriti i do naših područja s kojim će temperature zraka opasti, a od doline ciklone se malo pružiti više prema sjeveru. Usljed curenja hladnijeg zraka po visini, a pristizanja nešto toplijeg s Mediterana, zahvaljujući većem ohlađivanju zraka izglednije su i jače padavine.

Slabljenje i postepeni prestanak padavina očekujemo iza 11.05. zahvaljujući odmicanju ciklone prema Maloj Aziji, no zasad ne djeluje da će se vrijeme potpuno stabilizirati, s obzirom na jačinu grebena, a temperature zraka ostaju oko ili malo ispod prosjeka za maj. No, indicije da bismo se mogli neprimjereno ugrijati za peti mjesec, postoje iza 15. maja. Skupovne, tj. ensemble prognoze, ukazuju na jači signal da bi se preko južne Europe uspostavio izraženiji termobarički greben koji bi povukao osjetno topliju zračnu masu, dovoljno jaku da ponovo uvedemo vrućine u prognozu. No o tome ćemo više krajem iduće sedmice”, poručio je Sladić.

(Fokus.ba)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Istražioci iz više austrijskih policijskih agencija uspjeli su da razbiju još jednu narkobandu, koja...

U periodu od 2006. do kraja marta ove godine ukupni prihodi ostvareni po osnovu...

Vlasnik kompanije „Ekvator“ Đorđe Đoko Davidović, kupcima stotina stanova kojima je uzeo novac, a...

Demografska slika Bosne i Hercegovine sve je crnja. Tako se iz godine u godinu...

Njemački fudbaler Toni Kros (Kroos) najavio je kraj karijere nakon ove sezone. Za Real...

Hrvatski teniser Ivan Dodig (39) susreo se u Mostaru s novim selektorom nogometne reprezentacije...