Stižu li personalizovane registarske tablice uskoro i u BiH?

Podijeli članak:

Registarske tablice služe da “indivudualizuju” vozila, ali pojedinim vlasnicima nasumična kombinacija slova i brojeva nije dovoljno individualna, pa se odlučuju na personalizovane tablice koje će, recimo, uključivati slova njihovog imena ili nekih njima značajnih riječi.

Tako nešto dozvoljeno je u regionu, tačnije u Srbiji, ali i u još nekim evropskim zemljama. Trenutno prema Pravilniku o registraciji vozila u Bosni i Hercegovini vozači ne mogu istaknuti na tablici ono što žele.

Kako su za N1 rekli iz jedne osiguravajuće kuće, ranije je bio donesen novi pravilnik o registraciji gdje se to dozvoljavalo, ali je poništeno. No, radi se na tome da bi i naši građani uskoro mogli dobiti personalizovane registarske tablice, jer, kako navode iz osiguranja, obično se prepisuju pravilnici iz regije.

Koliko košta riječ umjesto broja u Srbiji?

Prema pravilniku o registraciji vozila BiH oznake i brojevi na registarskim tablicama sa međunarodnom oznakom “BIH” ispisuju se slovima: A, E, J, K, M, O, T i arapskim brojevima, u tehnici German FE type pismo.

Registarske tablice iz stava (1) ovog člana sadrže neponovljiv serijski broj i plavo polje u lijevom dijelu registarske tablice koje sadrži međunarodnu oznaku BiH.

Prema Pravilniku o registraciji motornih i priključnih vozila u Srbiji, vlasnik putničkog vozila može po izboru odabrati najmanje tri, a najviše pet slovnih znakova ili kombinaciju brojčanih i slovnih znakova. Opet, ako se bira kombinacija slova i brojeva, na tablici se moraju nalaziti najmanje dva slova, s tim da to ne mogu biti slova „TX“, „RP“ i „RPE“. Ako se već koristi kombinacija slova i brojeva, između se mora nalaziti znak “-”.

Kako se navodi u Pravilniku, značenje izabranih znakova na registarskoj tablici po sadržaju ne smije da bude provokativno, nemoralno, ili suprotno pravnom poretku. Ova usluga košta više od 2.193 dinara (cca 40 KM) koliko košta izdavanje “običnih” tablica. Za personalizovane tablice potrebno je izdvojiti skoro 90.000 dinara (cca 1.500 KM).

Novo pravilo za registraciju automobila u BiH

Kada je već postalo uobičajno, da se prepisuju pravilnici iz regije, dobro bi bilo slijediti i ovaj primjer Hrvatske. Naime, produženje saobraćajne dozvole, odnosno registracije vozila u Hrvatskoj se može izvršiti u bilo kojoj stanici za tehnički pregled vozila.

Kako je poznato, i u BiH su u pripremi takve velike i korisne promjene, što bi mnogo olakšalo u proceduri i uštedi vremena vozačima. Ranije su iz Ministarstva saobraćaja i komunikacija BiH istaknuli da na taj način građani bi mogli registrovati vozila za 20-25 minuta.

 

(Srpska info)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Krađa sapuna i olovaka iz hotela djeluje bezazleno za brojne goste, međutim, neki od...

Ryanair je prošle sedmice najavio uvođenje letova za Sarajevo iz pet evropskih gradova počevši...

U subotu, 9. prosinca, restoran Gastro Globus u Zagrebu bit će poprište svečane donatorske...

Konkretni koraci prema suspenziji izgradnje hidroelektrane (HE) “Ulog”, raskidanju koncesijskih ugovora za planirani projekt...

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike (FMRSP) ističe da je kreirana privremena lista domaćinstava...

Okružni sud u Banjaluci osudio je Vladimira Čančara, specijalistu ginekologije i akušerstva iz Univerzitetske...