Search
Close this search box.

Stiže novi sistem putovanja u Evropsku uniju i za građane BiH: Šta sve donosi i da li vam ulazak u EU može biti odbijen

Podijeli članak:

Evropski sistem putnih informacija i odobrenja (ETIAS) primjenjivat će se od 2025. godine kada će svi putnici bez pasoša zemalja Evropske unije morati da dobiju dozvolu za ulazak u zemlje EU ili zemlje Šengena.

ETIAS obuhvata elektronski sistem preko kojeg će se građani, uključujući i one iz Bosne i Hercegovine, prijavljivati za putovanja najkasnije 96 sati prije polaska.

Formular su u obavezi da popune svi podnosioci zahtjeva starosti od 18 do 70 godina.

U aplikaciju je potrebno unijeti podatke iz biometrijskog pasoša, digitalnu fotografiju, kao i odgovore koji podrazumijevaju informacije u vezi sa državom u koju se putuje, pitanja o zdravstvenom stanju, boravka u zemljama sukoba, prethodnim imigracionim putovanjima, kao i o kriminalnom dosijeu i upotrebi narkotika.

Kako sistem ETIAS funkcioniše?

Prijava za ETIAS naplaćivat će se sedam eura. Za maloljetna lica i osobe starije od 70 godina bit će besplatna, podsjeća Danas.

Sistem je urađen tako da veliki broj zahtjeva obrađuje istovremeno i automatski uz korištenje elektronskih baza podataka.

Zahtjeve će sistem obrađivati na osnovu tri kriteriju. Provjeravat će se da li se identitet podnosioca poklapa sa pasošem, potom da li se podaci u pasošu poklapaju sa ostalim podacima i da li je pasoš ispravan, kao i da li se odgovori na osnovna pitanja poklapaju sa podacima u bazi podataka Evropske unije.

ETIAS neće zahtijevati podatke o vakcinaciji ili hospitalizaciji zbog koronavirus. Putna dozvola ne mora biti ovjerena nakon odobrenja.

Kada sistem ustanovi da podaci odgovaraju kriterijima, izdaje se odobrenje koje važi tri godine. Tokom tog perioda broj putovanja u zemlje EU nije ograničen.

Da li možete biti odbijeni?

Za razliku od sadašnjeg modela, gdje građani balkanskih zemalja uglavnom mogu slobodno da prelaze granice članica Evropske unije, po ETIAS modelu će morati da čekaju odgovor zemlje u koju žele da putuju, a koji može biti i negativan, prenosi Demostat.

Primjena ovog sistema odlagana je nekoliko puta.

Konačna primjena realizovat će se, kako iz Bruxellesa poručuju, iz sigurnosnih razloga zbog povećane stope terorizma i kriminalnih aktivnosti i ne predstavlja nikakvo ograničavanje stanovnika Balkana.

Države koje podležu ETIAS sistemu:

Srbija, Albanija, Antiga i Barbuda, Argentina, Australija, Bahami, Barbados, BiH, Brazil, Bruneji, Kanada, Čile, Kolumbija, Kostarika, Dominikana, El Salvador, Gruzija, Grenada, Gvatemala, Honduras, Hong Kong, Izrael, Japan, Kiribati, Makao, Malezija, Maršalova ostrva, Mauricijus, Meksiko, Mikronezija, Moldavija, Crna Gora, Novi Zeland, Nikaragva, Sjeverna Makedonija, Palau, Panama, Paragvaj, Peru, Set Kitis i Nevis, Sent Lusija, Sent Vinsent i Grenadini, Samoa, Sejšeli, Singapur, Solomonska ostrva, Južna Koreja, Tajvan, Timor Leste, Tonga, Trinidad i Tobago, Tuvalu, Ukrajina, Ujedinjeni Arapski Emirati, Ujedinjeno Kraljevstvo, Sjedinjene Američke Države, Urugvaj i Venecuela.

 

 

(una.ba)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka