Stipe Tokić: Ne trebamo se dokazivati Draganu Čoviću

Podijeli članak:

Čini se da se polako stišavaju emocije i negativni naboj u HDZ-u 1990 nakon što su Čovićevi emisari na vrlo grub i ružan način završili trgovački posao u skupštini Zapadnohercegovačke županije s nekoliko zastupnika ‘devedesetke’.

Objektivno, nije to ništa neuobičajeno. HDZ BiH se i do sada prema manjim strankama iz HNS-a ponašao neljudski i makijavelistički.

Ožiljci su urezani poprilično duboko, članovi Cvitanovićeve stranke ne odustaju od raščišćavanja odnosa pa i odluke o redefiniranju statusa stranke u HNS-i. Oni najradikalniji poput dopredsjednika Stipe Tokića i Joze Ćosića iz Hercegbosanske županije traže drakonske poteze.

Ne trebamo se dokazivati Čoviću

-Stanje na terenu trenutno je takvo da se HDZ BIH želi dokopati 4. mandata u državnom domu naroda preko naših županijskih zastupnika od kojih se traži da podržavaju liste HDZ-a BiH za federalni dom naroda. Nećemo pristati na to, a taj lov po terenu za zastupnicima tretiramo kao neprijateljski čin prema nama od drugih članica HNS-a, jer nema smisla da dajemo bilo šta što smo osvojili na izborima. To bi bilo varanje i naših birača koji su nam dali povjerenje. Smatram da je to ugrožavanje koncepta HNS-a BiH jer ne vidim ni jedan razlog zašto bi išta poklonili i tako sami sebe udaljili od statusa parlamentarne stranke na državnoj razini. Ne smatram da je korektno da se to od nas traži kao što ni mi to ne tražimo od drugih hrvatskih stranaka koje su ostvarili mandate. Vjerujem da će mnogi članovi Predsjedništva HDZ-a 1990 zbog ovoga dovesti u pitanje naše članstvo u HNS-u i moram reći da sam blizu tom razmišljanju iako ćemo se institucionalno postaviti prema tom pitanju koje nam se nametnulo nekorektnim postupanjem. Eventualni izlazak iz HNS-a bi imao određene posljedice pa možda čak i na narednim lokalnim izborima a krivca za to treba tražiti u onome tko je ovu krizu i izazvao,  izravno najavljuje mogući razlaz Stipe Tokić, zamjenik predsjednika HDZ-a 1990.

-HDZ 1990 i naši zastupnici ne trebaju svoje hrvatstvo dokazivati Draganu Čoviću. Mi smo odgovorna politička stranka i naši zastupnici znaju braniti hrvatsku poziciju sami. U tom kontekstu, a potaknut događanjima u Zapadnohercegovačkoj županiji gdje je HDZ BiH kupio tri zastupnika Devedesetke, tražiti ću na sljedećoj sjednici Predsjedništva izlazak Devedesetke iz Hrvatskog narodnog sabora (HNS), najavljuje buru Jozo Ćosić predsjednik ŽO HDZ-a 1990 u HBŽ.

Ovakva izjava čelnog čovjeka Devedesetke u Hercegbosanskoj županiji ne čudi s obzirom da je ova županijska organizacija uvijek bila rezervirana prema suradnji s HDZ-om BiH i članstvu u HNS-u.

Plenković zabrinut

Hercegovačka struja unutar ove stranke je do sada odnosila prevagu u korist HNS-a, ali sada je HDZ 1990 u Hercegbosanskoj županiji toliko ojačao da može presuditi u konačnom razlazu s Čovićevim HNS-om. Silnu gorčinu zbog prljavog kupovanja preletača nije krila nepotkupiva Antonija Banožić iz Širokog Brijega kojoj su stranačke kolege zabili nož u leđa.

-Prije same sjednice županijske skupštine HDZ 1990 je imao siguran mandat u Domu naroda, a na kraju sam samo ja glasovala za listu HDZ-a 1990. Suprotstavila sam se jednoumlju u Skupštini i pokušala sam napraviti promjene, ali nažalost nije uspjelo. Žalosno je da je od devet oporbenih zastupnika Skupštine ŽZH ispred hrvatskog naroda njih sedam podržalo zastupnike HDZ-a BiH. Tek kada se izaslanici i političari općenito izdignu iznad uskih osobnih interesa ovo društvo će krenuti u pravom smjeru. A o sudbini zastupnika iz HDZ-a 1990 koji nisu podržali listu svoje stranke raspravit ćemo na predsjedništvu stranke, najavila je Antonija Banožić.

Vjerojatno će vrh HDZ-a 1990 izbaciti izdajice iz stranke, ali unatoč brojnim zahtijevima i negativnoj energiji, o eventualnom izlasku ‘devedesetke’ iz HNS-a će se, kako doznaje Dnevni list, raspravljati i odlučivati tek na proljeće.

Tada je, naime, zakazan i izvještajno-izborni Sabor stranke. Kako se doznaje vrh HDZ-a 1990 je spreman na ‘zamrzavanje’ statusa u HNS-u, a unatoč nasilničkom ponašanju, političkom bezobrazluku i brojnim ponižavanjima, Ilija Cvitanović i njegovi suradnici nisu za dramatični razlaz, jer je ‘devedesetka’ jedan od utemeljitelja HNS-a.

Hrvatski premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković je informiran o bestidnom nasrtaju Dragana Čovića na integritet HDZ-a 1990 i zabrinut je zbivanjima u Mostaru.

Odnosi u kritičnoj fazi?

Podsjećamo, i prije četiri godine je ‘devedesetka’ bila na izlaznim vratima Čovićeve nevladine organizacije. Političko nasilje i bekrupulozne prijevare po terenu postale su nepodnošljive, međutim Ilija Cvitanović je imao žestok otpor tzv. hercegovačke struje pa se odustalo od radikalnih poteza.

-HDZ 1990 je od prvog dana jedan od osnivača temelja HNS-a, tijela koje smo zamislili kao jedno krovno nacionalno tijelo koje bi koordiniralo ukupan društveni život Hrvata u BiH i koje ne bi bilo previše opterećeno političkim odnosima među političkim predstavnicima Hrvata u BiH. Nažalost, u kontinuitetu već dugo vremena upozoravamo da nismo zadovljni odnosima u HNS-u, da je HNS postao instrument jedne stranke, jednog čovjeka, odnosno HDZ-a BiH i gospodina Čovića kao mehanizam za gušenje pluralizma i razvoja drugih političkih opcija kod Hrvata, žustro je 2018. o maćehinskom odnosu HDZ-a BiH govorio Cvitanović.

I danas su odnosi između dva HDZ u kritičnoj fazi. Ipak, još uvijek prevladava dominantni stav da ne treba napuštati kuću koju si gradio iako je pod Čovićevim krovom postalo tijesno. Zamrzavanje statusa bi moglo biti to kompromisno rješenje. Prije proljeća očekuje se da će dva stranačka prvaka Dragan Čović i Ilija Cvitanović pokušati ispeglati trzavice i normalizirati odnose. Nikome ne odgovara rasulo u HNS-u, a koliko će Čović popustiti i ispraviti nekorektnosti ostaje za vidjeti.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

U saobraćajnoj nesreći koja se sinoć desila na magistralnom putu Tuzla – Sarajevo, u...

Bosna i Hercegovina je na današnji dan prije 30 godina, 2. juna 1993. godine,...

Prihodi od indirektnih poreza u prvih pet mjeseci 2023. godine iznosili su 4 milijarde...

Komandant 30. partizanske divizije Stanislav Galić naredio je 23. aprila 1992. formiranje 1. partizanske brigade. Za...

U subotu, 3. juna, održat će se centralni dio manifestacije obilježavanja zločina na području...

U sklopu Škole glume i govora Studio “Jazavac” i ove godine, kao završni rad,...