Štetni sastojci koji se nalaze u kozmetici i proizvodima za njegu kože čiju upotrebu treba smanjiti

Ljudi širom svijeta svakodnevno koriste kozmetiku i proizvode za njegu kože, ali veoma mali broj njih obraća pažnju na njihov sastav. Svi ovi proizvodi nerijetko sadrže izuzetno štetne hemikalije te dugoročnim korištenjem možete ozbiljno narušiti zdravlje.

Žene u prosjeku dnevno koriste od 12 do 16 kozmetičkih i proizvoda za njegu kože. Ovo može biti i rezultat utjecaja medija, a naročito web stranica posvećenih ljepoti, koje ih konstantno “pozivaju” da kupe što veći broj artikala. Sve je navedeno pod “must-have” (nešto što naprosto morate imati) i na ovaj način mnogi troše enormne iznose novca.

Ovo nije zaobišlo ni mušku populaciju te je postotak muškaraca koji koriste proizvode za njegu kože, prema posljednjim podacima, porastao sa 17 posto u 2015. godini na 21 posto u 2019. godini. Treba pretpostaviti da je ovaj postotak u međuvremenu još više porastao.

Jasno je da nije neophodno koristiti veliki broj proizvoda, a osim što praznite novčanik, postoji mogućnost da obolite. Navodimo samo neke od sastojaka koji mogu biti potencijalno opasni za osobe bilo kojeg spola i bilo koje starosne dobi.

Maligna bolest

Rak jajnika je među onkolozima poznat kao “tihi ubica” i vodeći je uzrok smrti među svim ginekološkim karcinomima. Prije 11 godina je utvrđeno da je prah od talka (koji se koristi u kozmetici) kancerogen za ljude, a izloženost azbest mineralu je prisutna prilikom upotrebe kozmetičkog talka. Utvrđena je pojava slučajeva raka jajnika među korisnicama kozmetičkih proizvoda kompanije Johnson&Johnson (koji sadrže azbest).

Negativna pojava primijećena kod životinja je bila dovoljan razlog da se obrati pažnja na sigurnost ljudskog roda. Istraživanja su pokazala da određeni ftalati (esteri ftalne kiseline) štetno djeluju na plodnost životinja. Iz tog razloga je Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) odlučila pratiti upotrebu ftalata u kozmetičkoj industriji. Vršeno je istraživanje na 84 proizvoda za odrasle i bebe, gdje su utvrđivani postoci različitih vrsta ftalata. Utvrđeno je da 31 od 60 proizvoda za odrasle sadrži najmanje jedan tip ftalata. Pet od 24 proizvoda za njegu beba je sadržavalo ftalate u različitim koncentracijama. FDA trenutno nema dokaza o njihovoj štetnosti, ali ako dođe do toga, planira poduzeti odgovarajuće mjere za zaštitu javnog zdravstva.

Otrov dostupan svima

Potencijalni kancerogeni sastojak se krije i u proizvodima koje koristimo u domaćinstvima: deterdžentima, pjenama, stabilizatorima i rastvaračima. Oni imaju zajednički kontaminant: 1.4-dioksin, koji je Američka agencija za zaštitu okoliša (EPA) označila kao prijetnju za ljude. Zato FDA preporučuje proizvođačima korištenje vakuumske tehnike ​​pakovanja, kako bi se izbjegao nusproizvod povezan s uzrokovanjem raka.

Jednako opasni metali mogu pronaći put do čovjekovog organizma jer se prilikom proizvodnje kozmetike sastav nikada ne može u potpunosti “pročistiti”. Na ovaj način olovo (koje može uzrokovati oštećenje mozga) ipak postaje dio svakodnevne rutine uljepšavanja, iako ga je Evropski parlament Uredbom o kozmetičkim proizvodima izričito zabranio. Najviše ga ima u karminima koje proizvode kompanije L'Oreal, Cover Girl i Dior (u specijalnoj liniji Dior Addict Lipstick).

Ipak, pretjeranog razloga za brigu ne treba biti, jer “običan” čovjek ne može utjecati na ono što mu serviraju u artiklima koji su neophodni. Međutim, treba voditi računa da ne upadne u zamku konzumerizma i smanjiti broj proizvoda koje nanosi na kožu, jer prirodnije uvijek u velikoj mjeri znači i zdravije.