Stanivuković najavio podnošenje krivičnih prijava, između ostalih i protiv Radojičića

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković tvrdi da su prethodna Gradska uprava i javna preduzeća počinili nezakonite radnje, zbog čega najavljuje da će u utorak, 2. februara, podnijeti krivične prijave.

Saopštavajući danas na konferenciji za novinare u Banjaluci prve izvještaje “Tima za reviziju”, koji se odnose na nezakonitost rada Gradske uprave i javnih preduzeća u prethodnom periodu, Stanivuković je precizirao da će krivične prijave podnijeti protiv protiv bivšeg gradonačelnika Banjaluke Igora Radojičića, bivšeg šefa Odsjeka Civilne zaštite Mladena Ćućuna, bivšeg načelnika Odjeljenja komunalne policije Milenka Letića, te bivšeg direktora “Akvane” Vedrana Mitrovića.

On je rekao da u Banjaluci ima 372 bilborda, koje je identifikovala nova komunalna policija, “od kojih je 159 lažno postavljenih koji ne plaćaju komunalnu naknadu, čime je budžet grada godišnje oštećen za više od pola miliona KM”.

“Pronađeno je više od 50 bilborda za koje kažu da nisu ničiji. Svi moraju biti otkriveni. Identifikovaćemo sve firme koje imaju rok do sutra da plate komunalnu naknadu, a u suprotnom više neće moći dobiti dozvolu za postavljanje bilborda”, rekao je Stanivuković.

Stanivuković tvrdi da se na zgradi “Eurospleta” nalaze bilbordi koje iznajmljuje firma “Del plakat” koja ima 43 neplaćene komunalne takse od ukupno 100.000 KM i da je za vrijeme izbora ovdje bilo postavljeno dosta bilborda političara bez adekvatnih dozvola za to.

Gradonačelnik je rekao da postoje nezakonitosti u ugovoru o čišćenju rječice Crkvene za 169.000 KM u slučaju bivšeg šefa Odsjeka Civilne zaštite Mladena Ćućuna “koji o tome nije obavijestio Vode Srpske i sve je urađeno bez nadzora”.

On tvrdi da je “Ćućun postavio ogradu za potrebe Civilne zaštite koja je plaćena 120.000 KM, dok je procijenjena vrijednost bila 25.000 KM”, da je kupio službena auta za ovu službu koja su koristili načelnici neograničeno 24 časa sa gorivom koliko žele.

Stanivuković je rekao da raspolaže imenima ljudi, koji su u Gradskoj upravi prijavljeni na ugovor na neodređeno vrijeme, ali su imali i ugovor o djelu, zbog čega je budžet grada Banjaluka oštećen, te da oni imaju rok do sutra da ponište ugovor o djelu.

On kaže da su pojedinci u Gradskoj upravi Banjaluke diplome stekli u vrlo kratkom vremenu, pa će Gradska uprava zatražiti da se obrazovne ustanove i inspekcija izjasne o njihovoj vjerodostojnosti.

Stanivuković je izrazio žaljenje što gradska inspekcija nema ingerencije da pregleda izgradnju zgrade “Grand trejd” u Banjaluci, ističući da je regulacioni plan predvidio jedan sprat, ali su dozidana još dva, te dodaje da je firma “CPK” do sada radila sve urbanističke uslove, ali će ove godine ovo preduzeće za taj posao biti izjednačeno sa drugima.

Gradonačelnik je rekao da je u preduzeću “Akvana” izvučen novac, a o velikim milionskim ugovorima nema relevantne dokumentacije, nema namjenskog trošenja, a postoji i problem sa direktnim ugovorima koji su odmah plaćani.

BHRT