Šta zagovara Brisel u BiH?

Da li je Slovenija zagovornik razdruživanja Bosne i Hercegovine? Ovo pitanje u fokus javnosti stavio je član Predsjedništva BiH Željko Komšić. Komšić je rekao da je predsjednik Slovenije tokom posjete našoj zemlji članove Predsjedništva pitao je da li je u BiH moguć miran razlaz jer se o tome, navodno, govori u pojedinim krugovima u Briselu. Nejasno je zbog čega je javnost o detaljima sastanka upoznata tek danas.

Tačno je da je predsjednik Pahor pitao članove Predsjedništva o mirnom razlazu kada je bio u posjeti Bosni i Hercegovini, ali nikako kao zagovornik te ideje. Taj odgovor šalju iz kabineta prvog čovjeka Slovenije.

[embedded content]

“Predsjednik Pahor dosljedno naglašava važnost geopolitičkog pristupa ka širenju Europske unije koje bi uključivalo također BiH. Predsjednik redovito upozorava protiv ideja o raspadu BiH i prekrajanju granica na Zapadnom Balkanu. U tom kontekstu je zbog zabrinutosti pred tim idejama o tome pitao svoje sugovornike, sva tri člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine kada je početkom marta posjetio Sarajevo”, saopćeno je iz Ureda predsjednika Republike Slovenije.

Već napetu atmosferu dodatno je zagrijala informacija iz pojedinih medija da je slovenački premijer, Janez Janša, predsjedniku Evropskog savjeta krajem februara poslao takozvani non paper dokument, neformalnog karaktera. U njemu, navodno, obavještava da će Slovenija, kada prvog jula preuzme predsjedavaje Unijom, na dnevni red staviti pitanje “dovršetka raspada bivše Jugoslavije”. Janša to, na neki način, demantuje na svom Twitter nalogu.

“Posljednji put sam se susreo s predsjednikom Evropskog vijeća prošle godine. Teško da bih mu fizički mogao predati bilo šta u februaru ili martu ove godine”, naveo je Janša.

A, upravo zbog ovih navoda, u Predsjedništvu BiH naprasno se pojavila slovenačka ambasadorka. Sastala se sa savjetnikom člana Predsjedništva Željka Komšića, a izjave nakon susreta nije davala. Iz kabineta hrvatskog člana Predsjedništva stiže saopštenje i tvrdnje da ambasadorka dijeli stav slovenačkog predsjednika. A, stavovi članova Predsjedništva BiH već su dobro poznati.

ŠEFIK DŽAFEROVIĆ, član Predsjedništva BiH

“Tačno je da je gospodin Pahor pitao da li je moguć miran razlaz u Bosni i Hercegovini, na šta smo gospodin Komšić i ja jasno kazali da oni koji zagovaraju takve ideje vode ovu državu i cijeli region u novi rat”.

MILORAD DODIK, predsjedavajući Predsjedništva BiH

“Održavanje ovakve BiH je pogrešno, treba se okrenuti realnosti, moguć je samo mirni razlaz, proglašenje Republike Srpske nezavisnom državom, Herceg Bosne nezavisnom državom i nezavisne države za Bošnjake”.

Kakvo raspoloženje vlada unutar Evropske unije i ima li zaista zagovornika razdruživanja Bosne i Hercegovine? Njemački analitičar Bodo Veber podsjeća na slične situacije iz prošlosti.

BODO WEBER, njemački analitičar

“Pregovori u vezi Kosova i Srbije u zadnje četiri godine o takozvanoj ideji razmjeni teritorije. Bilo je podrške od nekih država članica i to opet liberalnih, poput Mađarske. Vjerujem da većina država članica ovo nikako ne podržava”.

Prema navodima zvaničnika, evidentno je da unutar evropskih krugova ipak postoje oni koji su zagovornici ideje secesionizma, prije nego što pitanje integracije zemlja Zapadnog Balkana bude razmatrano u cjelini.

Interesantno je da je Željko Komšić i generalno Predsjedništvo tek sada izašlo sa ovom informacijom, iako je predsjednik Slovenije u Bosni i Hercegovini boravio početkom marta.

BHRT