Search
Close this search box.

Šta uopće znači pozdrav zbog kojeg je Demiral pod istragom UEFA-e?

Podijeli članak:

Turska nogometna reprezentacija u četvrtfinalu je Evropskog prvenstva nakon što je pobijedila reprezentaciju Austrije rezultatom 2:1.

Momčad pod Vincenza Montelle najprije je došla do vodstva pogotkom Meriha Demirala već u prvoj minuti susreta. Ostatak poluvremena protekao je bez pogotka, a u 59. minuti Demiral ponovo je zabio. Jedini je gol za Austriju postigao Michael Gregoritsch u 66. minuti.

Dvostruki strijelac za tursku nogometnu reprezentaciju Demiral igrač je saudijskog Al-Ahlija. Prije odlaska u Saudijsku Arabiju igrao je za talijanske divove Juventus i Atalantu. Proslava drugoga gola izazvala je popriličnu kontroverzu i novu istragu UEFE zbog geste koju je pokazao prilikom slavlja.

Pokazao je simbol takozvanih Sivih vukova. Riječ je o ekstremno desnom političkom pokretu i omladinskom ogranku turske Stranke nacionalističkog pokreta.

Pokret je nerijetko okarakteriziran kao ultranacionalistički, neofašistički i islamističko-nacionalistički, a povezuje se s paravojnim akcijama tokom 70-ih godina prošloga stoljeća. Izdanak je ideologije osnivača spomenute stranke Alparslana Türkeša. Riječ je o ideologiji koja se često naziva turskim “idealizmom”, odnosno spoju turskog nacionalizma i islamizma, kao opreka politički dominantnijoj sekularnoj orijentaciji i manifestaciji turskog nacionalizma. Ideja je bitan zamah dobila tokom politički volatilnog razdoblja hladnog rata.

Ova je gesta i prije izazivala veliku pozornost u Njemačkoj. U susjednoj Austriji zabranjena je 2019. godine, a isti je prijedlog u Njemačkoj dan od Demokršćanske Unije i Lijeve stranke uz argument da je riječ o fašističkom pozdravu. Zbog govora mržnje i političkog nasilja djelovanje Sivih vukova zabranjeno je 2021. u Francuskoj. Evropski parlament 2021. pozivao je države članice EU da pokret označe kao terorističku grupu. U Njemačkoj pokret broji oko 10 hiljada članova organiziranih u razne manje klubove.

“Način na koji sam slavio gol ima veze s mojim turskim identitetom, zato sam napravio tu gestu. Vidio sam ljude na stadionu s istom gestom, ne postoji nikakva skrivena poruka, svi smo mi Turci, jako sam ponosan što sam Turčin. Samo sam želio pokazati koliko sam sretan, nadam se da će biti više prilika da ponovno pokažem tu gestu”, rekao je Demiral.

Dakako, geste i simboli ove vrste nisu dopušteni i UEFA je pokrenula istragu. Evidentno je da će biti kažnjen, no može se pretpostaviti da će ona biti novčane prirode.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Bosanci i Hercegovci su poznati kao veliki ljubitelji janjetine. I pored vala poskupljenja, mnogi...

Bosna i Hercegovina je širom svijeta poznata po svojim prirodnim ljepotama. Prelijepa jezera, rijeke...

Zeničanin Irdin Krnjić, koji je na muzičkoj sceni poznat pod estradnim imenom Irdin Dinči, a koji...

Meteorolog Nedim Sladić je otkrio da bi izuzetno sparno vrijeme moglo potrajati bar još...

Honor je jučer u Kini predstavio Honor Magic V3 koji se izdvaja kao vrhunac...

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine dostavilo je podatke da je Komisija za uništavanje opojnih...