Search
Close this search box.

Šta se dešava?Nema ličnih karata, pasoša, vozačkih dozvola, tehničkih pregleda?

Podijeli članak:

Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) se oglasila povodom “pucanja” informacionog sistema, koji se dogodio jučer oko podne. Međutim, u saopćenju koje je objavila ova agencija nije precizno navedeno da li je izdavanje ličnih dokumenata i obavljanje tehničkih pregleda u potpunosti obustavljeno, ili je samo usporeno.

Nažalost, zbog ovog problema, Agencija trenutno nije u mogućnosti da osigura kontinuitet u pružanju određenih usluga prema našim korisnicima. Posebno je važno istaći Ministarstva unutrašnjih poslova putem kojih građani podnose zahtjeve za izdavanje svih putnih isprava, ličnih karata, vozačkih dozvola, zatim stanice tehničkih pregleda putem kojih građani vrše tehnički pregled vozila, kao i razmjenu podataka prema svim drugim nadležnim organima.

“Važno je istaći da smo u proteklim godinama više puta planirali nabavku adekvatne opreme za ove namjene, ali nismo bili u mogućnosti da to realizujemo zbog nedostatka budžeta, odnosno poništenja nabavke. Nažalost, zbog nedostatka novčanih sredstava i neuspjeha u procesu nabavke 2022. godine (postupak je bio poništen, a nakon toga u budžetu nismo imali više sredstva za ponovno pokretanje procedura nabavke) još uvijek nismo uspjeli osigurati novi sistem. Agencija je i u ovoj godini ponovo planirala nabavku navedene opreme, međutim kako su sve državne institucije još uvijek u privremenom finansiranju, nemamo mogućnosti nabavke iste” saopšteno je.

Treba naglasiti i da je oprema nabavljena 2012. godine, a zbog prethodno navedenih razloga  još uvijek nisu uspjeli pronaći adekvatan način kako da je zamijene, iako se ona odavno smatra zastarjelom.

“Uprkos svim navedenim izazovima, zaposlenici Agencije za identifikacione dokumente, evidencije i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine rade neprekidno posljednjih 20 sati, te ulažu dodatne napore kako bi se situacija normalizovala što je prije moguće” navode iz Agencije.

 

 

(Buka)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Pred sudom u austrijskom Velsu danas se pojavio državljanin Crne Gore (40) koji se...

Turistički kompleks „Grad sunca“ Rodoljuba Draškovića u Trebinju od početka gradnje je privilegovan jer...

Poslanici u Turskoj u skupštini na dnevnom redu imali i raspravu o tome kako...

Prosječna neto plata u Republici Srpskoj isplaćena u mjesecu martu 2024. godine iznosi 1.394...

Ministar privrede Zeničko-dobojskog Samir Šibonjić sa saradnicima je posjetio kompaniju Mettalon Plast d.o.o Zenica....

Podaci “Polazne studije o ekonomiji brige i njege u Bosni i Hercegovini” koju je...