Search
Close this search box.

Šta se dešava sa oduzetom robom? Novi pokušaj krijumčarenja ženskih satova i nakita u BiH u vrijednosti većoj od milion KM

Podijeli članak:

Visoko na listi krijumčarene robe u BiH nalazi se luksuzna modna roba i dodaci. Sredinom marta ove godine službenici Uprave za indirektno oporezivanje u carinskoj ispostavi Gradiška privremeno su oduzeli veću količinu ženskih ručnih satova i raznog nakita, čija se vrijednost  procjenjuje na 1.175.700 KM.

U 2023. godini privremeno oduzeto robe u vrijednosti 22 miliona KM

Kako pojašnjavaju u Upravi za indirektno oporezivanje BiH prilikom detaljne kontrole uvozne pošiljke koja je u Bosnu i Hercegovinu stigla iz Kine, a u kojoj je za uvozno carinjenje bio prijavljen tekstil, otkrivena je i roba koja se pokušala prokrijumčariti. Radi se o velikoj količini ženskih satova i velikoj količini nakita koji su bili sakriveni u džepovima i rukavima tekstilnih proizvoda koji su se nalazili u pošiljci. Otkrivena krijumčarena roba privremeno je oduzeta, a protiv počinilaca bit će pokrenuti odgovarajući postupci pred nadležnim sudom.

“Uprava za indirektno oporezivanje u toku 2023. godine privremeno je oduzela robu u vrijednosti od 22 miliona KM. Riječ je o robi koja se pokušala prokrijumčariti u carinsko područje BiH. Među oduzetom robom najviše ima duhana i duhanskih prerađevina, tekstila i odjeće, automobila i auto dijelova, raznih tehničkih uređaja i ostale robe široke potrošnje. Također u januaru 2023. godine službenici UIO otkrili su veliku količinu kokaina koja je bila u jednoj pošiljci banana”, kazali su ranije za Forbes BiH u Upravi, praveći presjek oduzete robe tokom jedne kalendarske godine.

Šta se dešava sa oduzetom robom, pitanje je koje intrigira?

“Roba koja se oduzme ima status privremeno oduzete robe, a nakon okončanih prekršajnih i krivičnih postupaka pred nadležnim sudovima UIO može određenu robu prodati ili uništiti. Konačnu odluku o tome donose nadležni sudovi u svakom pojedinačnom predmetu”, pojasnili su nam u UIO BiH.

Foto: Uprava za indirektno oporezivanje BiH

Otkup oduzete robe

Da se radi o ozbiljnim količinama i vrijednosti u novcu, potvrđuje podatak da je samo u prošloj godini izvršeno uništenje pravosnažno oduzete robe u iznosu od 2.303.903,49 KM. Roba koja se uništava je uglavnom akcizna roba poput cigareta jer je riječ o robi za koju se ne zna porijeklo i šta je sastavni dio takvih proizvodi, te se kao takva se ne može izložiti prodaji jer bi mogla biti štetna po zdravlje ljudi.

U 2023. godini održano je 17 javnih aukcija prvi i drugi put, te 29 direktnih prodaja, od kojih 10 po hitnom postupku na kojima je vršena prodaja oduzete robe.

U toku 2023. godine izvršena je prodaja robe za koju su se stekli uslovi za prodaju u ukupnom iznosu od 314.943,95 KM. Otkup oduzete robe, u toku 2023. godine izvršen je u Regionalnom centru Mostar i Sarajevo u ukupnom iznosu od 33.782,32 KM.

 

 

(una.ba)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Katastrofa za Srbiju i BiH! Nadali smo se da ćemo ipak gledati rukometaše srpskog i...

Nekadašnji hrvatski košarkaš Damjan Rudež, koji je od 2014. do 2017. godine nastupao u...

Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je danas rezolucijuo Srebrenici.

Uprkos brojnim upozorenjima nadležnih institucija iz godine u godinu o tome šta se sve...

Nova studija je otkrila da navike spavanja mogu biti rani znak potencijalnog lupusa.

Proizvodnja cigareta nekada je zahtijevala tehnologiju koja je bila smještena samo u velikim fabrikama....