Search
Close this search box.

Šta se dešava iza scene, ko preuzima tržište kapitala?

Podijeli članak:

Ovladavanje tržištem kapitala u Republici Srpskoj je u punom jeku. Prema našim saznanjima, iza svega stoji jedna brokerska kuća sa svojim preambicizonim direktorom, tačnije direktoricom, koja želi da u potpunosti kontroliše tržište novca i na svim važnim pozicijama u finansijskom sistemu postavi svoje ljude.

Prva na redu je bila Komisija za hartije od vrijednosti gdje je dovedena podobna uprava. Trenutno se koplja lome na Centralnom registru hartija od vrijednosti, čiji su akcionari prije nekoliko dana smijenili kompletan Upravni odbor i raspisali konkurs za izbor novog.

„Neke situacije su neobične, jer koliko ja znam, Centralni registar je poslovao pozitivno. Sve rade kako treba. Ali je ipak Upravni odbor smijenjen. Očigledno se nešto dešava iza scene. Ali mislim da je to jako opasno. Jer povjerenje građana, onih kojima treba novac preko berze i slično, je toliko ozbiljno da se s tim niko ne može igrati.“, poručuje Pavlović.

Svojim lobiranjem, oni koji su priklonjeni spornoj brokerskoj kući, formirali su većinu u skupštini akcionara Centralnog registra, gdje sada nastoje da se riješe aktuelne uprave kako bi na čelo ove institucije postavili onu koja njima odgovara.

U međuvremenu, u Centralnom registru Hartija od vrijednosti već mjesecima, tačnije od januara ove godine, traje procedura i oko izbora novog direktora. Bratoljub Radulović takođe više nije poželjan na poziciji direktora, pa mu Komisija za hartije od vrijednosti nije dala saglasnost da se obnovi mandat.

Kao posljednju metu označili su Banjalučku berzu, sa kojom će, ako uspiju u svojoj namjeri, zatvoriti krug u kojem će finansijski pravac Republike Srpske ići u onom smjeru koji poželi pojedinac, poručuje novinar Dejan Tovilović, koji otpočetka prati ovu priču.

„Na tržištu kapitala u Srpskoj u toku je preuzimanje ključnih finansijskih poluga, od strane grupe vrlo ambicioznih brokera. A sve to uz prećutnu saglasnost Vlade Republike Srpske. Šta je cilj? Cilj je preuzeti tri ključne institucije – Komisiju za hartije od vrijednosti, Centralni registar hartija od vrijednosti i Banjalučku berzu. Za sada su postavili svoje ljude u Komisiji, preko koje ruše Centralni registar. Riječ je o vrlo ambicioznim ljudima koji žele da imaju moč u svojim rukama.“, kaže Dejan Tovilović.

Davanje tržišta kapitala u ruke pojedinca moglo bi da ima nesagledive posljedice, što je preduslov za kolaps finansijskog sektora i ugrožavanje akcionara i emitenata, objašnjava Zoran Pavlović.

„Ti vjetrovi koji se dešavaju na finansijskom tržištu, to je nešto što je drugačije nego što je u svim drugim normalnim zemljama. Naravno da postoje akcionari, firme koje su zajedno sa fondovima osnivači i vlasnici Centralnog registra i formiraju Komisiju za nadzor i kontrolišu i Berzu. To je sve što je u nekoj drugoj zemlji nedodirljivo.“, smatra Pavlović.

A kako to obična biva u Republici Srpskoj, ništa ne bi moglo bez političke podrške. Vlasnica brokerske kuće ima leđa u Investiciono razvojnoj banci RS, koja je zadužena za Centralni registar hartija od vrijednosti, čiji je Republika Srpska većinski vlasnik.

Ono što je zanimljivo je da Centralni registar hartija od vrijednosti ima A minus rejting, jedan od najboljih u regionu u finansijskom svijetu, i može da parira sa Slovenijom. Ali, privatni kapital s podrškom političkih moćnika, ako uplete svoje prste do kraja, može da napravi haos na tržištu kapitala.

(BN) Foto: BN

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Proteklog vikenda u Sanskom Mostu u jednom stambenom objektu prijavljena je krađa čak 1,6...

Nijedan herbicid nije potpuno bezopasan, a prirodno, netoksično rješenje, krije se u kuhinji: natrijum...

Američki globalni proizvođač električnih automobila Tesla će sljedeće godine početi koristiti humanoidne robote, izjavio...

Danas se u Bosni očekuje umjereno, ponegdje pretežno oblačno vrijeme. U Hercegovini sunčano uz...

Naučnici su testirali morske pse u moru u blizini brazilske obale i otkrili da...

U svijetu gdje se vijesti o međuljudskim odnosima često spominju u kontekstu zdravlja i...