Šta rade vlasti dok influenseri prikupljaju novac za onkološke pacijente?

Podijeli članak:

„Influenseri prikupljaju novac za onkološke pacijente u Tuzli“. Ovo je vijest koja danima zauzima prostor u medijima i na društvenim mrežama. Dok građani još jednom pokazuju humanost, postavlja se pitanje šta radi vlast svih ovih godina? Kakvo je društvo u kojem se donacijama opremaju bolnice i liječe pacijenti?

Cilj akcije influensera je prikupiti novac za obezbjeđenje uslova pacijentima na Onkološkom i Hematološkom odjeljenju UKC- a Tuzla i odziv je veliki. Interesantno je da su se za pomoć odazvali i mnogi gradonačelnici, iako se vapaj teško oboljelih građana teško čuje . Dok pacijenti godinama čekaju na bolje uslove, apeluju, mole, zahtijevaju, postavlja se pitanje šta rade vlasti? Za šta služi novac iz budžeta, ako građani opremaju i bolnice?

Za Marka Divkovića, koji je radni vijek proveo izvještavajući o pravima građana i pacijenata, to je najveće javno poniženje.

MARKO DIVKOVIĆ, novinar

„Ne zanimaju me nikakve tamo SMS akcije i kojekakve dobrovoljne akcije. Mene zanima pravednija raspodjela javnih sredstava i na nivou, grada, kantona, države. To je naš novac, a ovo što sad doživljavamo je najodvratnije poniženje, posebno onih koji se bore za život, a ovamo nema nekih uređaja, nema nekih lijekova.“

Vehid Šehić podsjeća da godinama svjedočimo i apelima za pomoć oboljeloj djeci, te dodaje da ni ovaj slučaj ne iznenađuje kada postoji vlast koja je otuđena od potreba građana.

VEHID ŠEHIĆ, Forum građana Tuzle

„Ogromna sredstva se izdvajaju za zdravstveno osiguranje. Ali, najveći problem je kada politika uđe u zdravstvo, kada uđe u obrazovanje i kada upravo političko djelovanje pravi jednu nezdravu atmosferu, pa i u našem Kliničkom centru.“

Stručnjaci navode da je ovo dokaz da smo kao društvo u potpunosti zakazali.

SMILJANA VOVNA, sociologinja

„Nemamo odgovornosti onih koji su „zaslužni“ za ovakvo stanje. Dakle, nema vizije, nema nikakvog sistemskog rješenja ni za zdravstveni sistem ni za bilo koju socijalnu mjeru. Jednostavno se oslanjamo na dobri duh naših ljudi, na humanost.“

Dok pacijenti svih ovih godina apeluju na bolje uslove, vlade su se smjenjivale, političari se uglavnom bave prepucavanjima, podjelama funkcija i međusobnim optuživanjima. Pripadaju li budžeti zaista građanima i do kada će ovisiti od humanosti svojih sugrađana, umjesto odgovornosti onih koji su plaćeni javnim novcem? Gospodo, ovaj uspjeh građana je vaša sramota!

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Lakše je poslovati u Kolumbiji, nego u BiH, kažu svjetski parametri. Bosna i Hercegovina...

U kalesijskom naselju Jajići danas su općinski načelnik Sead Džafić, ministar poljoprivrede, šumarstva i...

Rast cijena nekretnina u Bosni i Hercegovini doveo je do inicijative o uvođenju većeg...

Osim plaća od Nove godine trebale bi rasti i penzije. Riječ je o redovnom...

Pripadnici njemačke Savezne policije u civilu juče su uhvatili na djelu tri državljanke Bosne...

Za nekoliko dana navršit će se četiri puna mjeseca od krvavog pohoda i zločina...