Šta možete unijeti u avion?

Podijeli članak:

U slučaju da prvi put putujete avionom, a niste upoznati s pravilima, odnosno šta sve možete ponijeti sa sobom, bilo da je u pitanju ručni prtljag ili čekirani, donosimo vam u nastavku koji predmeti su dozvoljeni.

Međunarodnim zakonom je određeno koji predmeti su dozvoljeni, a koji zabranjeni, dok dodatno postoje predmeti koji se mogu nalaziti u ručnom, odnosno čekiranom prtljagu tokom leta.

Tečnost

Putnik može da unese artikle čija pojedinačna zapremina ne prelazi 100 ml i koji zajedno sa svim drugim tečnim artiklima iz njegovog ručnog prtljaga ne prelaze ukupnu dozvoljenu količinu koja se smješta u odgovarajuću plastičnu providnu kesicu sa zipom kapaciteta do jednog litra.

Lijekovi i hrana za bebe nisu uključeni u maksimalnu količinu od jedne litre, ali njih je isto potrebno staviti u posebnu vrećicu i prijaviti prije ulaska u avion.

Tako se u avion mogu unijeti hrana za bebe i lijekove u tečnom stanju, gel za tuširanje, šampon, krema za lice, pjena za brijanje, parfem, dekorativna šminka i dezodorans u količini ne većoj od 100 ml.

Elektronski uređaji

Unošenje u kabinu elektronskih uređaja kao što su laptop, mobitel, MP3 player, fotoaparat i kamera je dozvoljeno, pa čak i preporučljivo. Ovi uređaji mogu biti oštećeni prilikom transporta predanog prtljaga, pa je najbolje nositi ih sa sobom.

Od ostalih uređaja u avion je dozvoljeno unijeti i fen za kosu, peglu za kosu, aparat za brijanje te putnu peglu za odjeću.

Ručna torba i kofer

U kabinu se može unijeti jedna besplatna ručna torba, maksimalne veličine 40x30x20 cm, 10 kg, koju treba da smjestite ispod sjedišta, te još jedna, veća torba sa točkićima, koja se dobija u nekim avio-kompanijama kao prioritetna.

Osim toga, najviše šest komada čekiranog prtljaga od 20, 26 ili 32 kg, koji mogu da se kupe putem interneta na stranici avio-prevoznika, preko pozivnog centra ili na aerodromu.

Pravila i propisi koji govore o prevozu različitih vrsta predmeta mogu da se razlikuju u zavisnosti od avio-kompanije i destinacije u koju putnik putuje.

Lijekovi

Lijekovi i medicinski pribor, koji mogu biti potrebni za vrijeme leta, mogu da se unesu u avion. Detaljni spisak se nalazi ispod.

Preporučujemo svim putnicima da unesu osnovne potrepštine u kabinu (na primjer, predmete za ličnu higijenu i lijekove). Ako niste kupili uslugu WIZZ Priority, a čekirali ste ručni prtljag, izvadite komade ličnog prtljaga i unesite ih u kabinu.

Kada nosite lijekove u tečnom obliku, provjerite bezbjednosne propise za nošenje tečnosti u avionu. U slučaju kada morate da nosite osnovne lijekove kao što je insulin, morate da imate kod sebe ljekarsko uvjerenje koje potvrđuje da vam je lijek neophodan tokom putovanja i da taj dokument pokažete obezbjeđenju aerodroma ako vam to zatraži.

Hrana

Što se tiče unošenja hrane u avion, često vlada mišljenje da je hrana strogo zabranjena, te da se u avion unose samo prehrambeni proizvodi kupljeni u radnjama na aerodromu, međutim to je samo djelimično tačno.

Hranu kao što je sendvič, grickalice, slatkiši i sjemenke je dozvoljeno unijeti u avion, ali s druge strane, džem, med, kečap, majoneza te voćni jogurt, mlijeko i sok se ne smiju unositi u avion.

Treba obratiti pažnju da dozvoljeni prevoz hrane važi unutar granica EU. Neke države zabranjuju uvoz neprerađene i svježe hrane. Prije puta bitno je informisati se da li su namirnice koje želite ponijeti dozvoljene.

Ovo možete da unesete besplatno:

  • kaput ili ćebe,
  • knjigu,
  • za djecu mlađu od dvije godine hranu koja može da se iskoristi tokom leta i kolica na rasklapanje ili malu kolijevku,
  • par štaka za putnike sa fizičkim invaliditetom.

 

 

(nezavisne)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Vrijednost prodaje poljoprivrednih proizvoda na zelenim pijacama u BiH u drugom kvartalu iznosila je...

Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) izdao je narandžasto upozorenje za danas zbog obilnih padavina širom...

Jesen 2023. stiže u danas i to u 8.50 sati po srednjoevropskom vremenu.

Turistička zajednica općine Jajce 27. i 28. septembra obilježava Svjetski dan turizma.

Sudeći prema iskustvu iz perioda inflacije, nakon što gorivo ponovno bude skuplje – uslijedit...

Nermina Kovač je samohrana majka troje djece.