Šta kažu u Agenciji za bankarstvo: Pojedine banke varaju građane!?

Podijeli članak:

Iako su o tome bile dužne obavijestiti klijente, pojedine banke su povećale kamatne stope korisnicima kredita s promjenjivom kamatnom stopom, koji su tek naknadno shvatili da otplaćuju veće iznose, a da ih s tim u vezi niko nije ni konsultirao.

Novi plan

Pojedine banke više od osam mjeseci, a bile su dužne, nisu obavijestile ni klijente ni kompanije u kojima su klijenti zaposleni da se radi o promjeni kamate.

Kako su nam potvrdili u Agenciji za bankarstvo FBiH, banke su o svakoj promjeni dužne pisanim putem obavijestiti klijente te im dostaviti i novi otplatni plan, koji opet ne mogu primjenjivati u slučaju da klijent dostavi pisano obavještenje da uvećan iznos rate nije u mogućnosti otplaćivati.

Agencija za bankarstvo FBiH utvrdila je da se devet banaka odlučilo povećati kamate za ukupno 1,7 posto. Nove kamatne stope obračunate su na iznos kredita od ukupno 280 miliona KM od 17 milijardi KM, koliko iznose cjelokupna kreditna zaduženja u BiH.

Uprkos odlukama Evropske centralne banke, koja je od prošle godine četiri puta povećavala kamate kako bi suzbila inflaciju, u Agenciji za bankarstvo navode da su kamate na tržištu BiH ostale prilično stabilne u odnosu na okruženje.

Prema posljednjim podacima, prosječna ponderisana efektivna kamatna stopa u martu je iznosila 3,66 posto i neznatno je viša u odnosu na kraj decembra prošle godine, kada je iznosila 3,59 posto. Prosječna promjenjiva efektivna kamatna stopa od 5,63 posto iz decembra u martu ove godine je pala na 5,49 posto.

Postoje preporuke

Aranžmani s promjenjivom stopom čine 25, a s fiksnom 75 posto u ukupnom iznosu kredita.

– Sistem držimo stabilnim, a efekti naših odluka mjere se milijardama za privredu i građane. U mnogo smo boljoj situaciji u odnosu na zemlje regiona i Evrope. Imamo preporuke međunarodnih organizacija da dižemo kamate, ali mi ne vidimo razloge da to treba raditi – kazao nam je Jasmin Mahmuzić, direktor Agencije za bankarstvo FBiH.

Povećava se profitabilnost banaka

– Inflacija ovdje nije generirana, već je uvezena i to se vidi i po ovim pasivnim mjerama nakon kojih je inflacija počela padati iako mi nismo dizali kamate. Podizanje kamata samo bi povećalo profitabilnost banaka, jer njihovi troškovi su isti, one koriste naše depozite, a nakon toga značajno bi pala privreda, građani ne bi mogli vraćati kredite i imali bismo problem za bankarski sistem – kazao je Mahmuzić.

(avaz)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Kada tražimo smještaj na putovanju, bazen će često biti razlog koji će nekom mjestu...

Ko napušta brod jer nije onako kako je zacrtao?

U dva dana video zapis je pregledalo preko 800 tisuća korisnika te mreže, a...

U polju, poviš džamije u rogatičkom selu Žepa, nalazi se misteriozno stablo šljive. Koja...

Sud u Gracu osudio je danas državljanina BiH (35) zbog pokušaja pljačke restorana brze...

Sve su češći nesrećni slučajevi povreda građevinskih radnika, ponekad i sa smrtnim ishodom. Prije...