Search
Close this search box.

Šta je uzrok neprirodno zamućene Ukrine?

Podijeli članak:

Rijeka Ukrina ponovo je ovih dana zamućena, žale se mještani okolnih naselja i navode da je uzrok tome ispuštanje jalovine iz Rudnika Stanari, a kako nam je potvrđeno iz Inspektorata RS, oni su prethodno izašli po prijavi i utvrdili da je većina odvodnih kanala očišćena na površinskom kopu Ostružnja, te su EFT – Rudnik i TE Stanari naložili da očiste i ostale, ali i da provjere kvalitet vode.

Kako su nam kazali mještani, ovih dana je Ukrina u Dragalovcima mutna, ali je, ističu, neprirodno crvene boje, dok je u Kulašima usljed padavina rijeka normalno zamućena.

Ističu da je razlika očigledna, zbog čega traže da se što prije reaguje i ustanovi šta je razlog tome.

Inače, i Darko Tomaš, gradonačelnik Prnjavora, sredinom ovog mjeseca je objavio snimak te kazao da se lično uvjerio kako izgleda rijeka Ukrina na kupalištu Prljača u Štrpcima.

On je tada naložio inspekcijskim organima da utvrde šta je uzrok zamućenja.

Kako su kazali za “Nezavisne” iz Inspektorata Republike Srpske, oni su izašli po prijavi te je u trenutku inspekcijske kontrole konstatovano da je subjekat kontrole većim dijelom očistio kanale za odvodnju površinskih voda, te da je čišćenje potrebno provesti do kraja.

“S tim u vezi, privrednom subjektu je naloženo da izvrši čišćenje kanala za prikupljanje vode sa kosina etaža, koji se nalaze uz puteve uspostavljene na površinskom kopu Ostružnja, da u cijelosti izvrši čišćenje kanala koji se nalazi između PK Ostružnja i regionalnog puta, te da izvrši monitoring kvaliteta vode putem ovlaštene institucije na način kako je to propisano ekološkom dozvolom”, kažu iz Inspektorata RS.

Pojašnjavaju da je površinski kop Ostružnja trenutno u fazi pripreme, odnosno da se tek izgrađuju te postavljaju objekti i oprema za korišćenje, otvaranje i eksploataciju uglja.

“S obzirom na to da objekti i oprema za prikupljanje, tretiranje i odvodnju oborinskih voda još nisu završeni, usljed obilne kiše koja je nastupila u večernjim satima došlo je do sapiranja zemljišta sa manipulativnih površina u tolikoj mjeri da postojeći kapaciteti za prihvatanje, odvodnju i tretiranje nisu bili dovoljni. Na površinskom kopu Ostružnja zasad su izgrađeni ili su u fazi izgradnje taložnik za slivne i otpadne vode sa sjeverne ekspozicije, dva taložnika za slivne i otpadne vode sa južne ekspozicije kopa i dva obodna kanala sa istočne i zapadne strane na sjevernoj ekspoziciji”, navode iz Inspektorata RS.

Osim toga, inspektorima je, navode, predočen i Smjenski izvještaj EFT-Rudnik i TE Stanari, Privredne vatrogasno-spasilačke jedinice, o svim mjerama koje su preduzete na otklanjanju posljedica i čišćenju i pranju propusta, puteva i kanala, od strane subjekta kontrole, i to iste večeri nakon nevremena.

No, ovo nije prvi put da je Ukrina neprirodno zamućena, jer su se mještani žalili i ranije, a kako je prije desetak dana saopšteno iz preduzeća “Elektrane Stanari”, obilne padavine su uzrokovale zamućenja vodotoka u području Stanara kao i u svim ostalim područjima koja su bila zahvaćena nevremenom. Tada su pojasnili da nastali bujični tokovi uobičajeno sa sobom nose određene količine zemlje, pijeska i drugih materijala od kojih se sastoji teren slivnih površina.

(nezavisne)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Bosna i Hercegovina bogata je rudom litijuma na čak sedam potencijalnih lokacija. Neka istraživanja...

Policijske snage Donje Austrije uhapsili su tročlanu bandu iz Srbije koja već više od...

Porez na prazne stanove tema je o kojoj se već neko vrijeme govori u...

Potražnja za nekretninama u Bosni i Hercegovini sve je veća, a tržište bilježi značajan...

Slovenija i Hrvatska su među najpoželjnijim destinacijama za rad među radnicima iz Bosne i...

Nakon što je u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojen budžet institucija...