Naslovnica BOSNA I HERCEGOVINA Šta je pokazao izvještaj o padu aviona na Kozari prije tri mjeseca

Šta je pokazao izvještaj o padu aviona na Kozari prije tri mjeseca

Zbog veoma slabe vidljivosti, pilot aviona koji se prije tri mjeseca srušio na Kozari vjerovatno je imao lažni osjećaj položaja letjelice.

Tako je došlo do povećanja nagiba i spuštanja, sa naglim gubitkom visine, a potom i udarca u krošnju drveta, brzinom većom od 200 km/h. To je, između ostalog, navedeno u završnom izvještaju komisije za sprovođenje istrage uzroka avionske nesreće aviona Piper PA-28, koja se dogodila 10. decembra 2020. godine, pišu Nezavisne.

U tom izvještaju ističe se da je osnovni uzrok avionske nesreće, u kojoj su poginule dvije osobe, gubitak kontrole nad avionom i njegov pad u nepravilan položaj izazvan nekontrolisanim ulaskom letjelice u oblačnu masu i gubitkom vizuelnog kontakta sa zemljom.

– Moguće je da je pilot pokušao izbjeći oblak zaokretom, nakon čega je uslijedila iluzija, odnosno lažni položaj i prelazak u strmo obrušavanje i udar u drvo hrasta – navodi se u ovom izvještaju.

Nakon udara u zemlju došlo je do požara na avionu i drveću. U avionu je bilo oko pola rezervoara goriva, odnosno oko 70 litara.

U izvještaju se navodi i niz drugih faktora koji su utjecali na nesreću. Jedan od njih je nedovoljna osposobljenost i iskustvo pilota za letenje iznad planinskog zemljišta i u uslovima nagle promjene meteorološke situacije. Sljedeća je nedovoljna procjena meteorološke situacije kod donošenja odluke za letenje. Na nesreću je, kako se navodi, utjecalo i psihičko stanje pilota izazvano stresom iz prethodnih letova.

Avion je izvodio najavljen i odobren let s aerodroma Banja Luka u rejonu Velike Kladuše u operaciji izbacivanja veterinarskih vakcina iz vazduha. Letjelica je, navodi se, bila opremljena i održavana u skladu sa propisima. Avionom je pilotirala Irina P. (33), Moldavka sa rumunskim državljanstvom, a s njom je bio i Beograđanin Igor Ivanović (34). Obdukcijom tijela utvrđeno je da je smrt nastala usljed višestrukih lomova i povreda tokom pada aviona.