Šta će biti sa migrantima iz “Lipe”?

U Vijeću ministara nema konsenzusa oko statusa prihvatnog centra „Lipa“, čime nisu stvoreni uslovi za pripremu ovog kampa za boravak migranata tokom zime. Upravo zbog loših uslova, upitno je gdje će i kako će zimu provesti 1.300 migranata koji ovdje borave. Evropska komisija je danas usvojila dodatni paket pomoći od 25 miliona eura za podršku Bosni i Hercegovini u upravljanju migracijama. Postavlja se pitanje kako i gdje će ova sredstva biti utrošena.

[embedded content]

U Lipi je trenutno 1.356 migranata. S obzirom na to da u ovom kampu nisu obezbijeđeni osnovni uvjeti za boravak u zimskom periodu, situacija se iz dana u dan usložnjava.

KAFIL, Kašmir

Situacija ovdje je slična kao prošle godine u Vučjaku. Prehladno je, šatori su plastični a ukoliko snijeg padne uništit će ih. Nemamo čak ni toplu vodu.

HARUN, Pakistan

Nema tuša, nema tople vode. Vrijeme je prehladno i nemoguće je preživjeti ovdje. Želimo od vlasti u BiH da nam nađu drugi kamp u kojem ćemo prezimiti.

Predstavnici IOM-a su potvrdili da je danas planiran njihov izlazak sa Lipe. Na Lipi je većina šatora demontirana, a ostala su samo četiri smještajna i prostor za restoran. Šta će biti sa migrantima koji trenutno borave u ovom kampu, niko ne zna.

NATAŠA OMEROVIĆ, koordinatorica kampa “Lipa”

Puštanje na ulicu bi bio zadnji i najgori scenario. Mi se i dalje nadamo da će se naći neko fer rješenje za ove ljude ovdje dok se kamp Lipa eventualno ne pripremi za život u zimskim uslovima.

A državni ministar sigurnosti Selmo Cikotić rješenje vidi u ponovnom otvaranju Bire. On je izjavio da sve dok se kamp „Lipa“ ne osposobi za dugotrajan boravak, postoji plan da se iskoriste kapaciteti bivšeg kampa „Bira“ koji je zatvoren prije nekoliko mjeseci.

SELMO CIKOTIĆ, ministar sigurnosti BiH

Privremeno iskoristimo kapacitete Bire da bi smo u njoj privremeno smjestili migrante na ograničeno vrijeme, to bi vjerovatno značilo na neka 2- 3 mjeseca.

Međutim, postavlja se pitanje kako bi se ova obećanja ministra mogla ispuniti kad Vijeće ministara nije priznalo Lipu? Povodom izjave ministra Cikotića u vezi sa kampom Bira oglasio se i prvi čovjek grada Bihaća Šuhret Fazlić čiji je stav jasan: ponovno otvaranje Bire ne dolazi u obzir. Fazlić smatra da otvaranje i ponovni smještaj migranata u Biru znači uništavanje grada Bihaća, ali i uništavanje mjesnih zajednica oko kampa.

ŠUHRET FAZLIĆ, gradonačelnik Bihaća

Mi biru nećemo dozvoliti, zahtjevam od policije i MUP-a da to spriječi na svaki način. Otvaranje bire i eventualno ulazak migranata u biru mimo naše saglasnosti mi ćemo smatrati otvorenim napadom na Bihać, agresijom i to nećemo dozvoliti.

Prije dvije godine, migranti su u Biru došli privremeno na dva mjeseca, a zatim su ostali dvije godine. Upravo zato se kantonalne, ali i lokalne vlasti protive odluci o ponovnom vraćanju migranata u Biru, a između ostalog, protiv tog plana su i građani koji već 73 dana zaredom mirno protestuju ispred tog kampa. Author Start: 19:11:16 Duration: 00:00:18 reporter ALEM DEDIĆ snimatelji DŽ. ĆATIĆ, H. ARNAUTOVIĆ; montažer B. VINČAR

BHRT