Jajce Online
GLOBUS VIJESTI

Srbija druga u svijetu po postotku žena koje puše

I pored značajnog smanjenja broja pušača, Srbija je i dalje u samom vrhu Evrope, a po postotku žena koje puše zauzima drugo mjesto u svijetu.

U većini zemalja regije broj pušača je vrlo sličan kao u Srbiji – na nivou od 37 do 38 posto, dok je prosjek u Evropskoj uniji za deset posto manji.

Domaćinstva u kojima žive pušači skoro desetinu svojih prihoda odvajaju na ovaj porok, a pored toga, pokazalo se da s troškovima za cigarete rastu i troškovi za alkoholne proizvode i za barove i restorane, prenosi Radiotelevizija Srbije (RTS).

Kada se sve to zbroji, dolazi se do toga da ta domaćinstva imaju značajna izdvajanja na takozvane neproduktivne troškove, što još dodatno smanjuje potencijal domaćinstava za rast prihoda.

PROČITAJTE JOŠ:   Hrvatski državljanin (43) poginuo u nesreći na radu u Austriji; shrvanoj obitelji i kolegama pomoć pružio interventni tim Crvenog križa

Gdje se više troši na cigarete, manje se troši na hranu, garderobu i obrazovanje, pa samim tim i na mogućnost veće zarade. To sve pokazuju istraživanja koja u Srbiji provodi Institut ekonomskih znanosti, u okviru svjetskog programa za smanjenje pušenja filantropske fondacije “Bloomberg”.

Na temelju brojnih istraživanja u svijetu pokazalo se da je najveći motiv za prestanak pušenja podizanje cijena duhanskih proizvoda.

 

 

(Fokus.ba)

Povezane vijesti

Penzionisanim parlamentarcima na otpremnine otišlo pola miliona maraka iz budžeta

admin

Prije zapošljavanja provjeriti je li osoba upisana u registar pedofila

admin

Žene boraca Azova koji se nalaze u tunelima čeličane u Azovstalu ispričale što im muževi proživljavaju. Sumnjaju i na domaćeg izdajnika: ‘Imao je bliske kontakte s Rusima‘

admin