Search
Close this search box.

Sprovedeno istraživanje ribljih populacija u rijeci Buni sa posebnim akcentom na mekousnu pastrmku

Podijeli članak:

Omladinski klub Novi val Blagaj, u saradnji s partnerima, sprovela je lokalnu inicijativu za istraživanje populacija ribljih vrsta u rijeci Buni.
Jedan od važnih aspekata istraživanja rijeke Bune bilo je popisivanje ribljih vrsta. Ovo istraživanje ima za cilj prikupiti podatke o ribama koje naseljavaju rijeku Bunu.
Prof.dr Sanel Riđanović i Mr.sci Emina Lulić, vodeći istraživači u ovom području, bili su odgovorni za sprovođenje terenskog istraživanja. Njihov stručni pristup i znanje omogućili su detaljnu analizu populacija riba, uključujući proučavanje brojnosti, distribucije i ekoloških zahtjeva različitih ribljih vrsta u rijeci Buni.
Podrška udruženja “Usr Neretva 1933” imala je ključnu ulogu u praćenju istraživanja i pružanju neophodnih resursa na terenu.

Omladinski klub Novi val, uz pomoć stručnjaka radio je istraživački dio projekta. Njihov cilj bio je promovisanje očuvanja i zaštite rijeka te podizanje svijesti lokalne zajednice o važnosti očuvanja ribljih vrsta i slatkovodnih ekosistema, posebno s naglaskom na mekousnu pastrmku koja je kritično ugrožena i koja se nalazi na IUCN listi, kao i daljnje zagovaranje za zaštitu rijeke Bune.

Nadzor nad istraživanjem provodili su kantonalni i federalni inspektori. Njihova uloga bila je osigurati poštivanje zakona i propisa tokom istraživanja.

Projekat koji implementira Novi val Blagaj dio višegodišnje inicijative Zajedno za rijeke koja aktivno radi na zaštiti rijeka Jugoistočne Europe. Kampanju je pokrenula organizacija The Nature Conservancy (TNC), jedna od najznačajnijih svjetskih organizacija za zaštitu prirode, u suradnji s lokalnim partnerima u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji. Zajedničkim radom žele se istaknuti i zaštititi jedinstvena riječna bogatstva naše regije, čija važnost nadilazi granice pojedinih država. Njihovom zaštitom stvaraju se nove razvojne prilike i osigurava se dugotrajna dobrobit za ljude i prirodu.

 

(Jajce Online)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Ovo je jedna od najvećih kompanija u Bosni i Hercegovini po ukupnim prihodima.

Za veliki broj ljudi nezamislivo je biti bez interneta makar i na nekoliko sati....

Tačan datum puštanja u promet počiteljskog mosta još nije poznat, a iz JP Autoceste...

Košarkaši Partizana sinoć su savladali Valensiju rezultatom 79:66 te se na taj način oprostili...

Goran S. (35), državljanin Srbije, pojaviće se pred sudom u švajcarskom gradu Belincona kako...

Devet mjeseci nakon što je teško pretučen u Bratuncu, protiv snimatelja i muzičara Osmana...