Sportom do zdravlja: Unapređenje blagostanja i svijesti o zdravlju u Jajcu

Podijeli članak:

Aktivnost “Sportom do zdravlja” održana u sklopu projekta “Osiguravanje odgovora na COVID-19 u crkvama i vjerskim zajednicama u BiH” privukla je brojne učesnike u Sportskoj dvorani Jajce u subotu, 6. maja 2023. godine, piše Jajce Online.

Ova inicijativa provodi se pod vodstvom Međureligijskog vijeća u Bosni i Hercegovini u partnerstvu sa WORLD VISION u BiH, UNICEF-om BiH i uz podršku USAID BiH.

Koordinatorica aktivnosti i članica Odbora za međureligijsku saradnju Jajce, Ehlimana Drek, istakla je da je glavni cilj ove aktivnosti bio jačanje svijesti o zdravlju, posebno mentalnom i fizičkom zdravlju te promocija zdravstvene pismenosti, što je postalo izuzetno važno nakon izazova s kojima smo se suočili tokom pandemije COVID-19. Drek je izrazila zahvalnost zbog pružene prilike i uspješne realizacije ovog projekta u Jajcu te posebno istakla zahvalnost učesnicima koji su prepoznali važnost ovog susreta.

U aktivnosti su sudjelovali profesori i nastavnici iz Osnovne škole “Berta Kučera” Jajce, O.Š. “Jajce” Kruščica i Srednje strukovne škole Jajce. Kroz međusobno druženje, relaksaciju i igru, oni su poslali pozitivnu poruku i inspiraciju za organizaciju sličnih susreta u budućnosti. Osim profesora i nastavnika, podršku su pružili i direktorica O.Š. “Berta Kučera” Jajce, Asima Agić, direktor O.Š. “Jajce” Kruščica, Sakib Emišić, kao i pomoćnica direktora O.Š. “Jajce” Kruščica, Mirela Humić.

Ova aktivnost je imala dvostruki učinak jer je doprinijela fizičkom zdravlju učesnika kroz sportske aktivnosti, ali je isto tako osvijestila važnost mentalnog zdravlja i podstakla učesnike da održe balans između tjelesnog i duševnog blagostanja. Organizatori su ponosni što su uspjeli okupiti predstavnike različitih obrazovnih institucija i ostvariti pozitivno okruženje u kojem su se ideje i iskustva mogli razmijeniti.

Nakon uspješne aktivnosti “Sportom do zdravlja”, očekuje se da će se ovakvi susreti nastaviti organizirati u budučnosti.

Sportske discipline koje su realizovane:
1. Nogomet
2. Odbojka
3. Skok u dalj
4. Povlačenje konopca

Rezultati aktivnosti:
Nogomet:
1. O.Š. “Jajce” Kruščica
2. O.Š. “Berta Kučera” Jajce
3. Srednja strukovna škola Jajce

Odbojka:
1. Srednja strukovna škola Jajce
2. O.Š. “Jajce” Kruščica
3. O.Š. “Berta Kučera” Jajce

Skok u dalj za žene:
1. Almasa Makić

Povlačanje konopca:

1. Osnovna škola “Jajce” Kruščica

Nakon završene aktivnosti pobjednicima su dodjeljeni pehari, majice aktivnosti, a druženje uz ručak je nastavljeno u restoranu Fontana.

(Jajce Online)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Sutra će na mezarju Stražba Bulićima u Jajcu biće ukopano tijelo Begana Majdanca, koji...

U mjestu Bila kod Viteza jutros u 4 i 15 sati prilikom intervencije muškarac...

Jedan od gorućih problema u Bosni i Hercegovini je i trgovina ljudima. Potvrdio je...

Radnici DM-a više nemaju najveće plaće. Prestigao ih trgovački lanac s prosječnom plaćom od...

Tešanjska privreda iza sebe ima još jednu sjajnu godinu. Većina vodećih kompanija dodatno je...

“FUBAR” je nova serija na Netflixovoj platformi koja je za samo nekoliko dana imala...