Search
Close this search box.

Šokantan izvještaj o maltretiranju zatvorenika u BiH: Premlaćivanje kundacima, vezanje, izgladnjivanje…

Podijeli članak:

Američki State Department objavio je izvještaj o ljudskim pravima u BiH za 2023. godinu.

Između ostalih analiza ljudskih prava, koje nisu nimalo obećavajuće, dio izvještaja koji je napravio Komitet Vijeća Evrope za prevenciji torture (CPT), odnosi se na mučenje i druge okrutne neljudske ili ponižavajuće neljudske postupke ili kažnjavanja i druga povezana djela.

Kako je izvijestio Komitet Vijeća Evrope za prevenciju torture (CPT), a prenio State Department u svom izvještaju, nije bilo naznaka da su snage sigurnosti prekinule praksu teškog maltretiranja pritvorenika i zatvorenika o kojoj je prijavljeno prethodnih godina.

U maju je CPT objavio nalaze iz svoje ad hoc posjete zemlji 2021. godine, navodeći kontinuirani nedostatak djelotvornih mjera u implementaciji preporuka iz svoje posjete 2019., posebno u pogledu zlostavljanja od policijskih službenika.

“Delegacija CPT-a 2021. također je primila brojne navode o zlostavljanju zatočenika od Policije Kantona Sarajevo i Žandarmerije, uključujući šamare, udarce šakama, nogama i udarcima pendrecima i kundacima službenog oružja. U nekoliko slučajeva osobe koje su se sastajale sa članovima delegacije CPT-a navele su da su morale da provedu sate vezane lisicama za namještaj i da im je uskraćena voda ili hrana”, stoji u izvještaju CPT.

Nejasne okolnosti

Dodaje se da su pritvorenici također navodili da su ih isti policajci koji su im nanijeli povrede često pratili kod ljekara, što je rezultiralo medicinskim kartonima koji su povrede pripisivali nejasnim okolnostima.

“Nekoliko pritvorenika je navelo psihičko maltretiranje od kriminalističkih inspektora kako bi dobili priznanje. Delegacija CPT-a je zabilježila da 18 dosjea osumnjičenih sadrži informacije sarajevskih centara za hitnu medicinsku pomoć u kojima su zabilježene povrede prisutne u trenutku predaje pravosudnoj policiji”, kaže se u saopćenju.

Nekažnjivost je bila značajan problem u snagama sigurnosti, dodaje se, a CPT je primijetio nedostatak istrage o navodima o maltretiranju pritvorenika. Nekažnjivost je bila značajan problem u snagama sigurnosti, a CPT je primijetio nedostatak istrage o navodima o maltretiranju zatvorenika i pritvorenika.

“Parlament zemlje usvojio je 30. augusta zakon kojim se uspostavlja Institucija ombudsmana za ljudska prava kao nacionalni mehanizam za prevenciju torture i maltretiranja pritvorenika i zatvorenika u skladu sa Opcionim protokolom uz Konvenciju UN protiv torture. U 2022. godini Zavod je primio 77 pritužbi zatvorenika prvenstveno u vezi sa zdravstvenom zaštitom, korištenjem uvjetnog otpusta, uslovima u zatvoru i pritvorskim objektima, uskraćivanjem vanzatvorskih beneficija i premještanjem u druge ustanove. Nekažnjivost je bila značajan problem u snagama sigurnosti, a izvještaj CPT-a navodi nedostatak istrage o navodima o maltretiranju zatvorenika i pritvorenika”, piše CPT.

Policija u cijeloj zemlji, ističe se, imala je interne jedinice za profesionalne standarde koje su bile pod direktnim nadzorom okružnih, kantonalnih ili drugih lokalnih policijskih jedinica, kojima su građani mogli prijaviti slučajeve maltretiranja ili zlostavljanja lica lišenih slobode. Unutrašnje policijske jedinice procesuirale su samo nekoliko prijavljenih navoda o policijskoj brutalnosti.

Uslovi u zatvoru i pritvorskom centru

Fizički i sanitarni uslovi bili su teški u nekim zatvorima i pritvorskim objektima u zemlji; međutim, CPT je izvijestio o dobrim uslovima u Državnom zatvoru, kao i u zatvorima u Bihaću, Mostaru, Sarajevu i Zenici.

“Nasilni fizički uslovi: CPT je u svom izvještaju naveo neprihvatljive uslove u policijskim pritvorskim objektima u Mostaru i nekoliko policijskih stanica u Zenici, uključujući nedostatak dnevnog svjetla, ventilacije i čistoće. Zatvorenici su se žalili na nedostatak zdravstvene zaštite, posebno dijagnostičkih ili specijalističkih usluga. CPT je utvrdio da državni, zenički i sarajevski zatvori imaju općenito adekvatno medicinsko osoblje. U zatvorima u Mostaru i Bihaću ljekari opće prakse, psihijatri i stomatolozi dolazili su dva puta, odnosno jednom sedmično. imali su po dvije medicinske sestre s punim radnim vremenom”, navodi se.

Samo je Državni zatvor, dodaje se, nudio odgovarajuće objekte za zatvorenike sa fizičkim invaliditetom. U nekim slučajevima, zatvorenici nisu dobili potrebne medicinske usluge koje su bile složenije i skuplje. U izvještaju CPT-a utvrđeno je da nije bilo testiranja na prenosive bolesti ni u jednom od zatvora koje su posjetili njegovi predstavnici.

“Zatvorski sistem u zemlji nije bio u potpunosti koordiniran, niti u potpunosti usklađen sa evropskim standardima. Različiti zakonski propisi koji uređuju istu oblast povremeno su rezultirali nejednakim tretmanom osuđenih osoba.

Vlada je dozvolila posjetu nezavisnim posmatračima ljudskih prava i omogućila predstavnicima međunarodne zajednice širok i nesmetan pristup pritvorskim objektima i zatvorenicima. Međunarodni komitet Crvenog krsta, CPT, Institucija ombudsmana i nevladine organizacije (NVO) i dalje imaju pristup zatvorima i pritvorskim objektima u nadležnosti Ministarstva pravde”, javlja CPT.

 

 

(raport.ba)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Istražioci iz više austrijskih policijskih agencija uspjeli su da razbiju još jednu narkobandu, koja...

U periodu od 2006. do kraja marta ove godine ukupni prihodi ostvareni po osnovu...

Vlasnik kompanije „Ekvator“ Đorđe Đoko Davidović, kupcima stotina stanova kojima je uzeo novac, a...

Demografska slika Bosne i Hercegovine sve je crnja. Tako se iz godine u godinu...

Njemački fudbaler Toni Kros (Kroos) najavio je kraj karijere nakon ove sezone. Za Real...

Hrvatski teniser Ivan Dodig (39) susreo se u Mostaru s novim selektorom nogometne reprezentacije...