Šmrkali spid u kafani, mladić zatečen s marihuanom

Po dolasku u PS Kakanj, suočeni s činjenicom da će svi prenoćiti iza rešetaka, priznaju kome pripada marihuana. Preostala dvojica mladića dobivaju status svjedoka te su pušteni na slobodu.

Nemamo vremena za predah, policajci, zajedno s Jedinicom za sprečavanje narušavanja javnog reda i mira te istražiteljima, prave punkt. Redom zaustavljaju na desetine vozila, ali sve protječe uredno.

Komandir PS Kakanj izdaje naredbu da se obiđu kladionice i ugostiteljski objekti. Upadamo prvo u kladionicu. Pregledaju se prisutni, ali i ovog puta nije bilo problema. Bilo je i šaljivih komentara.

– „Ode“ mi stoja – dobacio je jedan kockar.

Donio drogu

Budući da se bliži kraj radnog vremena kladionica, policajci se odlučuju da obiđu jednu kafanu. Unutra svega petero gostiju, konobar i čistačica. Na prvu se stječe dojam da će i ovaj pregled proći uredno. Međutim, iskusni policajci u šanku pronalaze nagorenu cigaretu koja asocira na ispušeni džoint. Pitaju čije je, ali svi šute.

To je sasvim dovoljan razlog da detaljniji pregled gostiju i objekta. U unutrašnjosti šanka pronalaze CD na kojem je bijeli prah, za koji sumnjaju da je spid.

– A šta je ovo – pitaju policajci.

U tim trenucima zavladao je muk. Gosti i osoblje ne sarađuju s policijom, odnosno sve negiraju. Jedan se odvažio te je kukao kako ga stalno pretresaju.

– Bez suvišnih komentara, postupite prema uputama kolega – glasno je rekao policajac i prekinuo svaku vrstu komunikacije.

Policajci pozivaju vlasnika kafane da bi pregledali snimke s kamera videonadzora u šanku i sali. Sumnjaju da se više osoba drogiralo, jer su sitni tragovi bijelog praha vidljivi i po podu, prema toaletu… Obavljaju „u četiri oka“ razgovore s gostima. Jedan priznaje da je donio drogu. Epilog – dvije osobe su završile s lisicama na rukama.

Istražitelji dolaze i obavljaju uviđaj, a mi se upućujemo u stanicu, zajedno s privedenim muškarcima

Pijan upravljao vozilom

Naši domaćini su, zaista, imali mnogo posla. U trenucima dok smo bili u kafiću, putem motorole slušamo da je isključen vozač iz saobraćaja. On je, naime, imao 0,9 promila alkohola u krvi te mu je uručen prekršajni nalog.

(Avaz)