SMBiH usvojio odluke neophodne za nabavku vakcina putem “Kovaksa”, prve doze se očekuju tokom marta

Savjet ministara Bosne i Hercegovine je usvojio odluke kojima je otkočen proces nabavke vakcina protiv koronavirusa za građane Bosne i Hercegovine.

[embedded content]

Odobren je Amandman na Ugovor o nabavci vakcina- “Commitment agreement-committed purchase arrangement” između SMBiH i Globalne alijanse za vakcine (GAVI) kao potreban uslov za nastavak procesa nabavke vakcina u “Kovaks” mehanizmu, a koji treba da potvrdi i Predsjedništvo BiH.

Iz Ministarstva civilnih poslova BiH su naveli da je odobren Sporazum između SMBiH i AstraZeneke o odšteti AstraZeneke kojim se omogućava da vakcine tog proizvođača stignu u ovom mjesecu u BiH kroz “Kovaks”, kao i Ugovor o obeštećenju od “Kovaksa” koji se odnosi na dodatne uslove Fajzer-Bionteka.

SMBiH je donio i Odluku o dopunama odluke o oslobađanju od obračuna i plaćanja indirektnih poreza i povratu već plaćenih indirektnih poreza na opremu i sredstva donirana od domaćih i međunarodnih subjekata za potrebe prevencije, suzbijanja i otklanjanja epidemije prouzrokovane koronavirusom, kojom se omogućava da direktne nabavke, mimo međunarodnih sporazuma, budu oslobođene indirektnih poreza.

Ovim su ispunjeni svi dodatni uslovi koji su traženi za početak isporuka vakcina kupljenih u okviru “Kovaks” mehanizma.

Podsjetimo, Bosna i Hercegovina je ugovor sa “Kovaksom” potpisala 18.09.2020.godine i tada je naručeno 1.232.000 doza vakcina za šta je iz budžeta entiteta plaćeno 12.997.600 dolara.

BHRT