Search
Close this search box.

Smanjite upotrebu telefona kod djece, stručnjaci kažu da utiče na srce

Podijeli članak:

​Naučnici kažu da bi roditelji trebalo da ograniče količinu vremena koje djeca provode na društvenim mrežama, ali i igrajući video igrice.

Zašto to tvrde? Zato što je nova studija pokazala da je veća vjerovatnoća da će neaktivni tinejdžeri imati znake oštećenja srca kada odrastu u mlade ljude.

Došli su do saznanja da bi ovo oštećenje srca moglo biti osnova za srčane i moždane udare u kasnijem životu. Čak su i djeca koja imaju normalnu težinu bila u opasnosti.

U novoj studiji praćeno je 766 britanskih mladića od 13 godina. Vrijeme sjedenja je procjenjeno korišćenjem pametnih satova sa praćenjem aktivnosti tokom sedam dana.

Djeca uzrasta od 11 godina procjenjena su da bi se vidjelo koliko su vremena bila neaktivna svakog dana. Ova procjena je ponovljena kada su imali 15 i ponovo kada su imali 24 godine. Istraživači su izvršili ultrazvučno skeniranje srca starijih tinejdžera i mladih odraslih. Skeniranje je korišćeno za procjenu težine lijeve komore srca.

Povećana lijeva komora je “snažan prediktor” za neželjene srčane probleme u odraslom dobu i koristi se kao alat za procjenu “preuranjenog oštećenja srca” kod djece i mladih, piše “Express”.

Prosječno vrijeme provedeno u sjedećem položaju povećalo se za šest sati među 11-godišnjacima, odnosno na devet sati među 24-godišnjacima, prema studiji koja će biti objavljena na Kongresu ESC u Amsterdamu.

“Roditelji bi trebalo da podstiču djecu i tinejdžere da se više kreću tako što će ih izvoditi u šetnju i ograničavati vrijeme provedeno na društvenim mrežama i video igricama” rekao je autor studije doktor Endrju Agbaje sa Univerziteta istočne Finske.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka