Search
Close this search box.

Služba civilne zaštite Općine Jajce – Upozorenje na zaštitu od požara

Podijeli članak:

Tokom proteklih godina, u proljetnim mjesecima, registrovano je povećanje broja požara na otvorenom. Iz ovih razloga Služba civilne zaštite Općine Jajce izdala je UPOZORENJE na zaštitu od požara, kojim podsjeća na obaveze svih u cilju provođenja preventivnih mjera zaštite od požara.

U UPOZORENJU se ističe:

Najveći broj ovih požara prouzrokovan je nesavjesnim paljenjem vatre pri spaljivanju korova, suhe trave, lišća, poljoprivrednih i drugih otpadaka prilikom obavljanja proljetnih radova, čišćenja poljoprivrednih, šumskih i drugih površina na otvorenom prostoru. Pomenuto spaljivanje ne smije prouzrokovati štetu poljoprivrednim ratarskim kulturama, nasadima, voćnjacima, šumama, nadzemnim elektroenergetskim vodovima i ne smije ugroziti odvijanje saobraćaja stvaranjem dimnih zavjesa.

U cilju provođenja preventivnih mjera zaštite od požara, prema članu 27. tačka 6. Zakona o zaštiti od požara i vatrogastvu („Sl. novine SBK/KSB“, br:15/12) zabranjena je upotreba otvorene vatre i drugih izvora paljenja na mjestima i prostorima gdje bi zbog toga moglo doći do požara.

Odlukom o uslovima i načinu spaljivanja korova, suhe trave, rastinja, biljnih otpadaka i određenih specifičnih materijala na području općine Jajce („Sl. novine Općine Jajce“ br:01/23) definisani su uslovi spaljivanja i propisane novčane kazne za fizička lica u iznosu od 200 KM do 1.500 KM, te pravna lica u iznosu od 5.000 KM do 10.000 KM ukoliko postupaju suprotno odredbama ove Odluke.

Prema članu 21. Zakona o šumama („Sl. novine SBK/KSB“, br:05/14) nije dopušteno paljenje otvorene vatre u šumi i na šumskom zemljištu, kao i na drugom zemljištu na udaljenosti manjoj od 150 metara od šume. Za ovaj prekršaj predviđene su novčane kazne za fizičke osobe u iznosu od 500 KM do 1.500 KM.

Uslijed toga upozoravamo građane na maksimalan oprez i odgovorno ponašanje kod eventualnog paljenja vatre, i to:

1. Prilikom čišćenja parcela, prikupljeni otpad spaljivati uz maksimalne mjere opreza i lično
prisustvo dok otpad ne izgori.
2. Ne ostavljati upaljenu vatru ili žar nekontrolisano na njivi.
3. Prije polaska sa njive ili kampovanja politi vatru ili žar vodom ili zatrpati zemljom.
4. Paljenje otpada vršiti u ranim jutarnjim, a ne večernjim satima.
5. Posebno voditi računa da se paljenje otpada ne vrši u blizini šuma, privrednih objekata,
benzinskih pumpi i minskih polja.
6.Spaljivanje nikako ne smiju raditi starije i teže pokretne osobe same.

Ne zaboravite:

Udisanje i malih količina dima značajno smanjuje motoričke sposobnosti i može biti pogubno!

Također, još jednom podsjećamo građane da ukoliko svojim radnjama i nepažnjom izazovu šumski požar, počinili su krivično djelo „Izazivanje šumskog požara” iz člana 317. Krivičnog zakona FBiH, gdje je u stavu 1. navedenog člana predviđena kazna zatvora od jedne do osam godina za izvršitelja ovog krivičnog djela, ukoliko je uslijed izazvanog požara nastupila šteta velikih razmjera ili je izazvano istovremeno više šumskih požara. U stavu 3. istog člana, određeno je da će se počinitelj navedenog krivičnog djela kazniti novčanom kaznom ili kaznom zatvora do dvije godine, ukoliko je isto počinio iz nehata.

Podsjećamo i da je svaka osoba koja primijeti požar dužna da ga ugasi ako to može učiniti bez opasnosti za sebe i drugoga.

Ukoliko i pored svih preduzetih mjera dođe do požara koji više nije moguće kontrolisati potrebno je obavijestiti Teritorijalnu vatrogasnu jedinicu pozivom na broj 123 ili kantonalni operativni centar civilne zaštite pozivom na broj 121 ili PU Jajce na 122.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Ovo je jedna od najvećih kompanija u Bosni i Hercegovini po ukupnim prihodima.

Za veliki broj ljudi nezamislivo je biti bez interneta makar i na nekoliko sati....

Tačan datum puštanja u promet počiteljskog mosta još nije poznat, a iz JP Autoceste...

Košarkaši Partizana sinoć su savladali Valensiju rezultatom 79:66 te se na taj način oprostili...

Goran S. (35), državljanin Srbije, pojaviće se pred sudom u švajcarskom gradu Belincona kako...

Devet mjeseci nakon što je teško pretučen u Bratuncu, protiv snimatelja i muzičara Osmana...