Search
Close this search box.

Slučaj “Gdje je Sara?”: Tužilaštvo zatražilo provjere o smrti dvije bebe

Podijeli članak:

Nakon formiranja predmeta, Okružno javno tužilaštvo Banjaluka zatražilo je i provjere o smrti ženskog novorođenčeta Aleksandre Blagojević i muškog novorođenčeta majke Nataše Stijak

Podsjetimo, ovo tužilaštvo ranije je formiralo predmet u vezi sa svim tvrdnjama i radnjama koje su objavljene u dokumentarnom filmu “Gdje je Sara?“, a koji je uradio Centar za istraživačko novinarstvo (CIN).

“U pomenutom predmetu upućeni su zahtjevi za provjere nadležnim institucijama, a povodom smrti ženskog novorođenčeta majke Aleksandre Blagojević, ranije Đilas, i muškog novorođenčeta majke Nataše Stijak. Predmet se nalazi u radu i u fazi je provjera”, rečeno je za “Nezavisne novine” iz Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka.

Dragan Tolimir, advokat Aleksandre Blagojević i Miloša Kuprešanina, Sarinih roditelja, pojašnjava da je u pitanju predistražna faza, tokom koje se prikupljaju informacije. Iz Tužilaštva se, prema riječima Tolimira, pretvaraju kao da nisu ranije vodili krivični postupak u kojem su već prikupili skoro sve te podatke.

“Od mene nisu tražili ništa. Tako se oni ponašaju, ignorišu, zato što hoće da kažu da ih zanima samo ono što im dostave ustanove. To pokazuje da oni opet idu sličnim putem kojim su išli i ranije”, rekao je Tolimir za “Nezavisne novine”.

A da su dokumentaciju zatražili od Tolimira, tvrdi on, već danas bi imali dovoljno materijala i mogli bi donijeti naredbu o pokretanju istrage.

“Dobili bi sve ono što je služilo kao dokumentaciona osnova za film. Film je rađen kao da ga ja radio tužilac – prikupljeni su i prezentovani dokazi. To je bila svrha tog filma. Sve što je navedeno tamo je tačno. Za sve što je tamo navedeno postoje dokazi”, naglasio je Tolimir.

A potom je iznio oštre kritike na račun Tužilaštva.

“U pitanju je pokušaj da javnost misli da to ‘rade’ državni organi, da je to ozbiljno. Ja ću najvjerovatnije ostaviti mjesec do dva vremena da vidim da li postoje rezultati. Za to vrijeme moraju postojati neki rezultati, tragovi, pravac djelovanja. Oni kažu da imaju premalo vremena, premale kapacitete. To nas ne zanima. To je njihova stvar, to ne može biti razlog za nesprovođenje istrage, za neprimjenjivanje prava”, poručio je Tolimir.

Iz Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske rekli su ranije da se u toj zdravstvenoj ustanovi liječe pacijenti, te da u njihovoj nadležnosti nisu organizovanja ukopa, sahranjivanje i ekshumacije.

Potom se oglasilo i “Gradsko groblje” Banjaluka, koje tvrdi da je Sara sahranjena na lokaciji Pobrđe, ali u svom saopštenju nisu naveli da li je poznata tačna lokacija gdje je beba sahranjena.

 

 

 

(Nezavisne novine/MONDO)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Ledo plus je najveći proizvođač sladoleda i distributer smrznute hrane u Hrvatskoj. Ukoliko želite...

Klub Bošnjaka Gradskog vijeća Stolac uputio je zahtjev za poduzimanje hitnih mjera vezano za...

Ovo je inspirativna priča o mladoj ekipi koja je u jeku korone zasukala rukave,...

Volvo je u Las Vegasu prikazao kamion opremljen sistemom autonomnog upravljanja. Preciznije, radi se...

Turistička zajednica Srednjobosanske županije u suradnji s biciklističkim klubovima “Vitez” i “Tempo” uspješno je...

Po okončanju roka za podnošenje prigovora na preliminarne liste općinska komisija za dodjelu stipendija...