Search
Close this search box.

Slow travel: Koncept putovanja koji vraća u vremena prvih istraživača

Podijeli članak:

Poznata novinarka koja piše o putovanjima, Džudit Fajn (Judith Fein), u razgovoru za Psychology Today je izjavila da želi krenuti stopama poznatih istraživača poput Marka Pola i Ibn Batute. Naime, ono što je njoj posebno zanimljivo jeste da su se oni upuštali u nepoznato otvorenih očiju, sa željom da otkriju što više stvari, dok oni koji danas putuju, uglavnom angažiraju vodiče ili istražuju prema društvenim mrežama.

Sporo putovanje

Fajn šokira svoje studente putopisnog novinarstva zalažući se za minimalno planiranje, preferirajući dolazak na odredište samo s osiguranim smještajem. Uprkos ovom nekonvencionalnom pristupu, pridonijela je brojnim međunarodnim publikacijama s člancima koji detaljno opisuju njezine spontane avanture.

Iako priznaje da njezina metoda možda neće odgovarati svima, Fajn potiče putnike da se odreknu potrebe za pedantnim planiranjem i prihvate neočekivano. Vjeruje da nestrukturirano vrijeme omogućuje transformativna iskustva, nadilazeći ovozemaljske rutine svakodnevnog života.

Za razliku od onih koji putovanja tretiraju kao popis za kupovinu, Fajn se zalaže za slow travel (sporo putovanje), naglašavajući važnost uživljavanja u okolinu i druženja s lokalnim stanovništvom. Tvrdi da ovaj pristup donosi jedinstvena iskustva i obogaćuje svako putovanje.

Ispunjeniji život

Tokom pandemije Fajn i njezin suprug istraživali su svoju rodnu državu Novi Meksiko, tražeći osebujna iskustva i susrete. Njihova dvogodišnja odiseja rezultirala je knjigom Slow Travel New Mexico, čiji je cilj naučiti čitatelje umijeću uživanja u putovanjima gdje god se nalazili.

Fajn vjeruje da se prihvaćanje spontanosti u putovanju može proširiti na sam život, potičući ispunjeniji život. Potiče čitatelje da se uključe u svoju okolinu i prihvate potencijal za avanturu, blizu ili daleko od kuće.

Dok Fein razmišlja o svojim pustolovinama, svojim čitateljima prenosi bezvremensku lekciju, a to je da prava bit putovanja nadilazi geografske granice.

Bez obzira na to spremate li se na put oko svijeta ili samo izlazite iz kuće, ključ leži u prihvaćanju istraživačkog duha i njegovanju istinskih veza sa svijetom oko nas.

U svijetu preplavljenom smetnjama i obvezama Fajnina poruka služi kao dirljiv podsjetnik da uživate u putovanju, kamo god ono vodilo.

 

 

(avaz)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Istražioci iz više austrijskih policijskih agencija uspjeli su da razbiju još jednu narkobandu, koja...

U periodu od 2006. do kraja marta ove godine ukupni prihodi ostvareni po osnovu...

Vlasnik kompanije „Ekvator“ Đorđe Đoko Davidović, kupcima stotina stanova kojima je uzeo novac, a...

Demografska slika Bosne i Hercegovine sve je crnja. Tako se iz godine u godinu...

Njemački fudbaler Toni Kros (Kroos) najavio je kraj karijere nakon ove sezone. Za Real...

Hrvatski teniser Ivan Dodig (39) susreo se u Mostaru s novim selektorom nogometne reprezentacije...