Slovenija pooštrava režim ulaska na granici sa tri zemlje

Zbog opasnosti od unošenja novih varijanti koronavirusa, Slovenija će od ponedjeljka provoditi pojačani nadzor i zaoštriti uslove za ulazak u zemlju na granici s Italijom, Austrijom i Mađarskom.

Isto tako, od ponedjeljka 15. marta svi koji u Sloveniju ulaze kao dnevni ili sedmični radni migranti moraće pokazati negativni test na virus korona, ne stariji od sedam dana, što do sada nisu morali, a bili su oslobođeni i obaveznog karantina.

Negativni test na virus korona moraće imati i osobe koje povremeno prelaze granicu zbog brige o osobama, stranci koji imaju zemlju u Sloveniji, te osobe koje ulaze zbog obrazovanja. Od posljednjeg slučaja su izuzeta djeca do 13 godina, ali negativni test moraju imati osobe koje ih voze.

Sve te kategorije do sada su bile izuzete od karantene ili obveznog tjednog testiranja. Slovenačka vlada je 13. februara već bila donijela odluku da takvi izuzeci više ne vrijede i da se i oni moraju testirati, no od primjene je odustala već sljedeći dan.

Ulazak u Sloveniju iz Austrije od ponedjeljka će biti moguć preko četiri veća granična prelaza koji će biti otvoreni 24 sata na dan, a ostali će raditi skraćeno vrijeme, kazao je u četvrtak na konferenciji za novinare u Ljubljani slovenački ministar unutrašnjih poslova Aleš Hojs, dodavši da će stanovništvo u pograničnom pojasu zadržati mogućnost da koristi i druge tzv. ulazne tačke budući da su i Slovenija i Austrija dio zajedničkog šengenskog prostora bez graničnih kontrola.

Na kontrolnim tačkama s Italijom, Austrijom i Mađarskom slovenačka policija će i na kontrolnim tačkama od ponedjeljka provoditi pojačani nadzor, najavio je Hojs.

 

 

(nezavisne)