Search
Close this search box.

Slika BiH mnogo je lošija nego što službena statistika pokazuje

Podijeli članak:

Bosna i Hercegovina još uvijek nema konkretnih mjera za zaustavljanje masovnog iseljavanja dok preko granica odlaze cijele obitelji. Sela koja su nekada vrvjela živošću, danas su gotovo u potpunosti opustošena, a škole u kojima je nekada odjekivao dječji smijeh, danas su ispunjene sablasnom tišinom, uglavnom zaključane jer učenika više nema, piše Večernji list BiH.

Razlozi odlaska

Kao razlozi odlaska najčešće se navode male plaće, nesigurnost, loši uvjeti rada, nedostatak pravde, diskriminacija, nepovjerenja u institucije…, a nastavi li se ovaj trend i u budućnosti, u BiH će za manje od 50 godina živjeti tek nešto više od milijun i pol ljudi.

U ranijoj analizi koju su pod okriljem UNPF-a radili češki i bh. ekonomski i demografski stručnjaci stoji kako ta država od posljednjeg popisa 2013. u prosjeku godišnje gubi oko 25 tisuća stanovnika koji odlaze živjeti i raditi u inozemstvo. – Rezultati prognoze pokazuju da će u idućih pet desetljeća ukupan broj stanovnika BiH vjerojatno padati gotovo linearno.

Pod pretpostavkom da je krajem 2020. bilo 3,47 milijuna stanovnika, ukupan broj stanovnika trebao bi iznositi oko 1,56 milijuna… do 2070. godine – navodi se u dokumentu, uz dodatak kako bi u najoptimističnijem scenariju maksimalni broj stanovnika tada mogao biti najviše 1,8 milijuna. Da bi se ove prognoze mogle ostvariti i prije “zadanog roka”, tvrde i statistička izvješća koja iz godine u godinu bilježe sve manje stanovnika. Najnoviji podaci statističara u Republici Srpskoj pokazuju kako je taj entitet u deset godina izgubio 56.360 stanovnika.

Prema ljestvici koju je objavio Republički zavod za statistiku, a tiče se procjene stanovnika, vidljivo je da je RS lani u odnosu na prethodnu godinu izgubio oko 5500 muškaraca i žena, što predstavlja blago poboljšanje u odnosu na prethodno razdoblje, kada je na godišnjoj razini gubio i više od 10.000 stanovnika. Kada je pak riječ o Federaciji, ona je u deset godina izgubila 69.077 stanovnika. Sredinom 2013. godine statističari su procijenili da je u ovom entitetu živio 2,219.131 stanovnik, a deset godina poslije, točnije sredinom 2023. godine, 2,150.054 stanovnika, dok je broj stanovnika kontinuirano padao gotovo u svim županijama. Zbroji li se broj iseljenih iz Republike Srpske i Federacije, dolazimo do 125.437 iseljenih u deset godina.

Demograf Aleksandar Čavić kazao je za Glas Srpske da je demografska slika mnogo lošija nego što službena statistika pokazuje.

– Statistika uzima u razmatranje samo podatke o prirodnom prirastu i unutarnjim migracijama, to jest preseljavanje stanovnika između Federacije BiH, Republike Srpske i Distrikta Brčko. Kada se u obzir uzmu vanjske migracije, koje su izniman generator gubljenja stanovnika, pretpostavka je da gubimo u prosjeku oko 15.000 osoba godišnje. S tim u vezi u Republici Srpskoj trebalo bi biti između 975.000 i milijun stanovnika – rekao je Čavić i dodao kako broj od 1,114 milijuna nije realan.

– Hrvatska imigracijama gubi stanovništvo, ali građani BiH odlaze raditi i živjeti u toj zemlji. Slična je situacija i sa Srbijom, ali mi nemamo ni jednu zemlju okružja koja bi bila izvorište migranata za naše područje. To je problem Republike Srpske i Federacije BiH. Istina je i da bogate zemlje bilježe negativne trendove u pogledu prirodnih kretanja, ali je problem što im mi osiguravamo radnu snagu pa smo u ogromnom gubitku. Države poput Njemačke, Austrije i Švicarske ni marku ne daju za povećanje nataliteta našeg stanovništva, ni marku ne ulažu u obrazovanje naših građana. Sve je osigurala naša zemlja, a oni nam uzimaju gotove stručnjake i jasno je da imamo problem – komentirao je demograf Čavalić za Glas Srpske.

Rapidno smanjenje

Za sociologa Dragu Vukovića ključni je problem porazne demografske slike pad nataliteta i kriza obitelji.

– Ako pratimo povijesni razvoj obitelji, ne trebamo gledati previše u prošlost. Dovoljno je posljednjih 100 godina, gdje se uočava rapidno smanjenje broja djece u obitelji, kao i broja sklopljenih brakova. I migracije su svakako problem, ali kretanje stanovništva, pogotovo u sadašnjem vremenu brzih veza, globalnih trendova, jedinstvenog tržišta, normalna je pojava. Razlog odlaska iz Republike Srpske i Federacije BiH jednim dijelom leži i u činjenici da je društvo neuređeno, da je dosta kriminala i korupcije, krize obrazovanja i ekonomije općenito. Mi uopće više nemamo velikih poduzeća koja su u bivšoj zemlji bila simbol zapošljavanja ogromnog broja osoba – kazao je za Glas Srpske Vuković.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Najnovije rangiranje QS World University Rankings: Europe 2025, koje obuhvaća 684 sveučilišta iz 40...

Bosna i Hercegovina bogata je rudom litijuma na čak sedam potencijalnih lokacija. Neka istraživanja...

Policijske snage Donje Austrije uhapsili su tročlanu bandu iz Srbije koja već više od...

Porez na prazne stanove tema je o kojoj se već neko vrijeme govori u...

Potražnja za nekretninama u Bosni i Hercegovini sve je veća, a tržište bilježi značajan...

Slovenija i Hrvatska su među najpoželjnijim destinacijama za rad među radnicima iz Bosne i...