Slavica Lucić za blagdane Svi sveti i Dušni dan proizvela 1200 krizantema

Podijeli članak:

Cvjetna dvorišta prvo su što putnik namjernik zamijeti prolazeći savskim pojasom koji obuhvaća Posavsku županiju. Osobito Posavke vole uredna dvorišta, pa i ne čudi što je velika potražnja za ukrasnim vrtnim cvijećem u Posavini u svakom godišnjem dobu, piše Večernji list BiH.

U prilog takvoj tvrdnji govori slika Posavine čak i u ove jesenske dane. Poduzetnica Slavica Lucić iz Domaljevca doslovce živi u cvijeću jer to joj je osnovna djelatnost. Ove je godine, pripremajući se za blagdane Svi sveti i Dušni dan, proizvela čak 1200 krizantema koje predstavljaju simbole vječnoga života, ali i njegove prolaznosti, i jesenjaka različitih boja i oblika. Rijetko cvijeće cvjeta na pragu zime pa je to vrlo zahtjevna proizvodnja koja kreće već početkom lipnja.

Mnogo truda i radosti

– Posao je to koji traži mnogo truda, rada, vremena i odricanja, bez radnog vremena. Pratimo dnevno njihov razvoj, promjene temperature. Krizantemi ne odgovaraju vruća ljeta. Što su temperature više, ona sporije raste. Potrebno je mnogo zalijevanja i prihrane. Moramo je redovito osvježavati da bi joj ugodili. Vrlo je osjetljiva na razne bolesti, stalno treba pratiti situaciju i adekvatno je tretirati. I do samog se kraja, sve dok ne procvjeta, ne zna kakva će biti. Jako je vezana uz lukse i ako nema dovoljno svjetlosti u vrijeme kada treba otvarati cvijet, to je također usporava – govori nam domaljevačka cvjećarica Slavica

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo (OPG) Lucić, supružnici Slavica i Željko, ove su godine na tisuću četvornih metara proizveli cvijeće, manje za oko 400 četvornih metara jer ljetno olujno nevrijeme orkanskih razmjera nije zaobišlo ni njihove plastenike pa su proizvodnju smanjili i još uvijek saniraju štete.

– Tako vam je kada radite posao vezan uz plastenike, svako nevrijeme može napraviti ogromne štete – napominje Slavica.

Lucićevi nadgledaju osjetljivo cvijeće, no, kažu, to im nije teško jer rade ono što vole i, što je najvažnije, kod svoje su kuće, koja je nezamjenjiva.

Obrt Lucić postao je prepoznatljiv po kvalitetnim sadnicama iz kojih iznikne prekrasno cvijeće.

– Poljoprivredom se možete baviti samo ako je volite, a ja se bavim cvjećarstvom i to obožavam. Nema te sile koja bi me odvukla od ovog grunta zemlje jer, kada se probudim i odem u plastenik, bilo na plus 40 ili na minus 10, meni je najljepše jer uz ono sam što volim raditi – kaže nam cvjećarica iz Domaljevca koja se već na širem prostoru Posavine afirmirala sa svojim poljoprivrednim obrtom Lucić.

Ljubav osnovni sastojak

– Nije se ništa promijenilo od vašeg posljednjeg posjeta prije nekoliko godina ovome obrtu jer i dalje je ljubav osnovni sastojak i tajna uspjeha – i u poslu i u cvijeću – zaključuje poduzetna Slavica.

 

 

(vecernjii.ba)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Nije se dalo Majklu Džordanu da i u Vašingtonu napravi uspjeh kao u Čikagu.

Sve je više onih koji se odlučuju za dijetu mesoždera, a jedna od poznatih...

U prekidu je odvijanje saobraćaja na putu Crna Rijeka-Jajce, zbog opasnosti od obrušavanja kamenja...

Direktor Olimpijskog centra “Jahorina” Dejan Ljevnaić istakao je danas da bi uskoro trebalo da...

lumica Jelena Čvorović Paunović preminula je u 75. godini.

Ko je možda i imao sumnju, danas su mu Milorad Dodik i njegovi pajaci...